Advokát instruktora, který postřelil Míšu: Výcvik mu nikdo nezakázal!

[chooze:gallery;value:31338]

​Instruktor Vladimír Šeparnev byl prý po incidentu zdrcen. Právník Luboš Pejhovský, kterého citovala TV Markíza, řekl, že instruktor nedokáže vysvětlit, jak se do jeho zbraně dostal ostrý náboj. "Pro tak zkušeného instruktora je to hrozná věc. Myslím, že ani slova nedokážou popsat, jak ho to ovlivnilo," řekl.

Nešťastná událost, během které měl postřelit studentku bratislavské policejní akademie Míšu, se odehrála na konci března. Během hodiny měl instruktor studenty vybídnout ke cvičení, v rámci kterého na sebe měli "střílet". Jakkoliv by se cvičení mohlo zdát nevhodné, podle právníka je založeno na oficiálních dokumentech a metodice výcviku.

"Vyšetřovatelům jsem také předložil oficiální dokumenty autorů, profesorů policejní akademie, kde je speciálně napsáno, jakým způsobem se má podobat tento trénink reálným situacím, a ve smyslu této metodiky pan Šeparnev vedl výcvik," oznámil právník.

[chooze:article;value:500274]

​"Pokud by měl být takový výcvik zakázaný, tak by o tom musel být nějaký písemný zákaz. Takový ale neexistuje," dodal. Instruktor to takhle prý nemohl vědět. "Nikdo mu to nezakázal a vedoucí ani kolegové mu neřekli, že by to bylo zakázané," dodal.

Přiznává ale, že ostrý náboj neměl ve zbrani co dělat. "Doteď nevíme, jak se tam vůbec mohl dostat. Takhle vypovídal i pan Šeparnev. Šlo skutečně jen o jeden ostrý náboj, který se na místě našel," uvedl.

Právní zástupce postřelené dívky nicméně upozornil na to, že instruktor po incidentu několikrát opustil prostory a mohl se tak zbavit zásobníku. Podle Šeparnevova advokáta k tomu ale nedošlo.

[chooze:article;value:500916]

​"V tom polygonu je víc místností, které jsou i na kamerách. On se jen přesouval z jedné místnosti do druhé, ale celou dobu, až na malou chvilku, byl v těch prostorech. Takže nelze říct, že by vyběhl nebo odešel na nějakou delší dobu ze střeleckého polygonu. Není to pravda," zkonstatoval Pejhovský.

Instruktor Vladimír Šeparnev už ve škole nepracuje. V pátek prezidentka Zuzana Čaputová odvolala ze své funkce i rektorku akademie Lucii Kurilovskou. Zraněná dívka bude mít následky do konce života.

Další utrpení rodiny postřelené kadetky Míši. Musí bojovat s úřady o peníze:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.