Poslanci schválili zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy

Novelu zákona o pedagogických pracovnících schválila v pátek Sněmovna ve třetím čtení. Podle původního vládního návrhu měly stejným způsobem vzrůst platy všech pedagogických zaměstnanců. 

Vládní poslanci ale nakonec prosadili, že se bude novela týkat pouze učitelů. Pro zákon jako celek nakonec hlasovalo 94 ze 136 přítomných poslanců. Zdržel se celý klub SPD a část ANO.

Ve vládním prohlášení přitom původně byli zmínění pedagogičtí pracovníci. To ale kabinet změnil. Vychovatelům, logopedům, školním psychologům a asistentům tak platy nestoupnou.

[chooze:article;value:497064]

"Došlo k dohodě mezi ministerstvem financí a ministerstvem školství v rámci hledání úspor," prozradila už dříve členka sněmovního školského výboru Renáta Zajíčková (ODS).

"Zpřístupní a zatraktivní učitelskou profesi, a zvýší tak motivaci zájemců o učitelské povolání. Udrží učitele ve školách a sníží počet těch, kteří tuto profesi opouštějí nebo do ní po absolvování pedagogické fakulty vůbec nenastoupí," vysvětlilo novelu v příspěvku na twitteru ministerstvo školství.

V Česku chybí učitelé:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.