Levnější volání pro chudé bude mít nové podmínky, poslanci schválili zpřísnění

Doposud měli nárok na slevu z tarifu lidé, kteří se prokázali čestným prohlášením. Kvůli obavám ze zneužívání se ale podmínky zpřísní. Pro návrh zvedlo v pátek ruku 143 poslanců z vládních i opozičních stran.

"Problémem by mohlo být riziko zneužití celého institutu zvláštních cen, když prokazování nároku prostřednictvím čestného prohlášení je problematické především z hlediska následné kontroly oprávněnosti," vysvětlilo změny ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nově tak nárok na slevu budou mít lidé, kteří předloží, že pobírají příspěvek na živobytí. Právě to má omezit riziko zneužívání slevy. O tom, kdo pobírá příspěvek na živobytí, mají totiž přehled příslušné Úřady práce.

[chooze:article;value:500521]

Slevu mají povinnost poskytovat operátoři O2, T-Mobile, Vodafone a Poda. Každý člověk, který na ni má právo, slevu může využívat jednou za měsíc. Dosahuje maximálně 200 korun.

Pro zdravotně postižené lidi, kteří slevu využívají, se novelou nic nemění. Poslanci zpřísnili podmínky jen pro lidi, kteří slevu mají kvůli nízkým příjmům.

Sociální dávky se mají podle návrhu vlády týkat méně lidí (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.