Jankto a spol. Odmítnout test na alkohol a drogy se vyplatí, změny slibuje ministr rok

Lidé, kteří pochybují o tom, jestli by testováním na drogy či alkohol prošli s čistým štítem, se chovají logicky, pokud zkoušku odmítnou. Na systémový problém upozorňuje bývalý šéf Besipu z platformy Vize 0 Roman Budský.

"Pokud vám prokáží, že jste ohrozil účastníky provozu pod vlivem alkoholu, nebo máte v těle nějakou významnější hladinu drog, tak vám hrozí až rok vězení a zákaz řízení do deseti let. Odnětí svobody může nahradit pokuta. Záleží, jak rozhodne soud," upozorňuje Budský.

[chooze:article;value:500280]

​"Když odmítnete, tak vám přidělí sedm trestných bodů, pokutu 25 - 50 tisíc korun. Zákaz řízení je na rok až dva. Rozdíl mezi tím, když vám prokáží trestný čin či odmítnete vydat vzorek, je obrovský," upozorňuje dopravní expert a připomíná, že testování loni odmítlo zhruba 7 050 řidičů. Redakce TN.cz ale žádné informace o tom, že by Jankto před řízením konzumoval jakékoli drogy, nemá.

[chooze:article;value:499391]

​Loni v květnu dechovou zkoušku odmítla po nehodě také herečka Dagmar Patrasová. Tehdy se ministerstvo dopravy dušovalo, že pravidla změní. "Odmítnutí dechové zkoušky je jeden z nejzávažnějších přestupků," uvedl před rokem ministr dopravy Martin Kupka (ODS). A veřejnost ubezpečil, že jeho resort chystá změny, které budou takové chování řidičů postihovat tvrději.

Tento čtvrtek ministr upřesnil, že se změnami bude počítat novela zákona o silničním provozu, který by měla mít účinnost od roku 2024. "Přidáváme také další nástroje pro vyšší vymahatelnost práva, například možnost zabavení registračních značek," řekl pro TN.cz Kupka.

Bilance těch, kteří řídili jen za minulý rok ovínění či zdrogovaní, je ale podle Policie ČR tristní. Pod vlivem alkoholu řidiči loni způsobili celkem 4 754 dopravních nehod. To znamená meziroční nárůst o 302 případů. Zbytečně přišlo o život 46 lidí. Drogy policisté zjistili u 277 silničních karambolů. Požití drog i alkoholu zároveň, se ukázalo u 277 šoférů, kteří bourali.

Řídil opilý a zdrogovaný, zabil tři své přátele. Za mřížemi stráví 8 let (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.