Žádný z lékařů nezjistil smrtelnou hrozbu. Olinku poslali domů, nepřežila noc

Znepokojivé vyrážky na krku 15měsíční Olinky si její maminka všimla 26. března. Protože holčička měla i vysoké horečky a zhoršené dýchání, žena bez prodlení spěchala s dcerou k dětské lékařce, informuje polský portál Interwencja.

"Paní doktorka si dceru poslechla, prohlédla hrdlo a řekla, že vše je v pořádku. Předepsala jí léky na herpes," prozradila Justyna Wydrychová, matka zesnulé Olinky.

Ani druhý den ráno se zdravotní stav dívenky nelepšil. Žena s dcerou proto pro jistotu vyrazila na pohotovost. "Doktor ji prohlédl, řekl, že auskultační zvuk je dobrý, hrdlo v pořádku a že jsou to vlastně plané neštovice," zavzpomínala. "(Olinka) těžce dýchala, ale když doktor řekl, že je to z horečky, tak jsme mu věřili," dodala babička zesnulé dívenky.

[chooze:article;value:499244]

​Holčička dostala paracetamol a v nemocnici ji nechali otestovat i na covid. "Můj test byl negativní, její pozitivní. Doktor nám řekl, abychom šli k rodinné lékařce. Tak jsme šli. Dítě mělo vysoké horečky, podezření na covid a neštovice. Na přijetí jsme čekali přes hodinu," zavzpomínala zdrcená žena.

Celkem malou Olu, která se narodila s hydrocefalem (stav, při němž dochází k abnormálnímu hromadění mozkomíšního moku v komorách nebo dutinách mozku - pozn. red.), vyšetřili čtyři lékaři. Ani jeden z nich však na dívce nezpozoroval nic znepokojujícího. V noci dívenka zemřela.

Její matku těsně po půlnoci probudil pronikavý výkřik. "Probudila jsem se, zvedla dceru, ale vůbec nereagovala. Zavolala jsem záchranku, Ola už byla mrtvá. Byl to obrovský šok, moc si toho z té noci nepamatuji," prozradila žena.

Provedená pitva ukázala, že čtyři lékaři neodhalili intersticiální pneumonii způsobenou koronavirovou infekcí. "Už jednou měla zápal plic, dostala se z toho. Dokonce prošla RSV virózou. Teď by to zvládla taky, až na to, že nikdo neřekl, že má zápal plic," svěřila se žena portálu Polsat News.

Vedení nemocnice se odmítlo k tragédii vyjádřit na kameru. Rodina zesnulé Olinky nyní doufá ve spravedlivý trest.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.