Rusko vyzývá zbytek světa: Musíme spojit síly proti Západu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je tento týden na turné po jihoamerických zemích. V úterý jednal se svým venezuelským protějškem Ivánem Gilem. Nevyhnul se ani válce na Ukrajině, šel na to přes peníze.

O schůzce píše agentura TASS. Venezuela, Nikaragua a Kuba, které patří ke spojencům Moskvy, si podle něj "vybraly svoji vlastní cestu". Stejně jako na Rusko na ně západní státy uvalily sankce. "Je potřeba spojit síly a zabránit pokusům o vydírání a nezákonný jednostranný nátlak ze strany Západu," vyzval Lavrov.

Spojené státy americké, Evropa a některé další země vyspělého světa tím přitom reagovaly na nevyprovokovanou agresi Ruska vůči Ukrajině.

[chooze:article;value:500199]

Kreml však dlouhodobě tvrdí, že v sousední zemi provádí jen "speciální vojenskou operaci" s cílem ochránit ruskojazyčné obyvatelstvo. "Spojené státy mohou v každém okamžiku lhát. Je pravděpodobnější, že od nich budou znít nepravdy, než že splní svoje sliby," řekl šéf ruské diplomacie.

Kromě Venezuely už byl i v Brazílii a jeho cesta by měla pokračovat na Kubě a v Nikaragui, připomíná The Wall Street Journal.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.