Migréna a špatný spánek? Viníkem mohou být oči!

Bolí vás často hlava a přisuzujete to migréně? Problémem při tom mohou být „jen” špatně naměřené dioptrie, s čímž se dá poměrně snadno zatočit. „U více než 50 % zákazníků po vyšetření zjišťujeme, že nosí špatné dioptrie, nebo že žádnou korekci zraku nemají, i když by měli,” říká optometrista Jakub Odcházel z optiky Lentiamo. Bolesti hlavy při tom podle něj často způsobuje právě nekorigovaná dalekozrakost. „Největší problém je, že spousta lidí o dalekozrakosti ani neví, protože jejich oči si mohou do určité míry potřebnou dioptrii doostřit sami, ale s obrovským úsilím, které není pro oči přirozené. Tato dlouhodobá námaha se později projeví nejen zmíněnými komplikacemi, ale i dalším zhoršením vidění na dálku i na blízko,” varuje.

​Další příčinou bolesti hlavy mohou být i nepadnoucí či špatně nacentrované brýle. Oči jsou totiž v tomto případě nucené koukat mimo svou přirozenou pohledovou osu, což je stojí značné úsilí, korunované právě „migrénou”. Ta navíc není jediným neduhem, který s namáhanýma a unavenýma očima souvisí. Často se během dne u pacientů začnou objevovat i tzv. astenopické obtíže, mezi které patří pálení a slzení, dvojité či rozmazané vidění a s tím související potřeba nepřirozeně ostřit obraz a mhouřit oči. Následně pak mohou unavené oči dělat neplechu i při usínání.

​Všechny tyto možné příčiny naštěstí dokáže snadno odhalit měření zraku, které byste měli preventivně absolvovat alespoň jednou ročně. Není kvůli tomu dokonce ani nutné chodit k lékaři, postačí vám návštěva kvalifikovaného optometristy v licencované optice, kde navíc většinou nemusíte čekat na termín jako u lékaře –⁠ vyšetří vás na počkání. Pokud vás tedy trápí bolesti hlavy a další zmíněné nepříjemnosti, na nic nečekejte a nechte se vyšetřit. Je to rychlé, naprosto bezbolestné a může se vám citelně ulevit. „V současné době se v Lentiamo zaměřujeme na „osvětu” mezi neurology a společně pracujeme na tom, aby u pacientů s chronickými bolestmi při stanovování diagnózy docházelo právě k vyšetření zraku,” uzavírá optometrista Jakub Odcházel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.