Za emisní povolenky se bude platit, schválili europoslanci. Dotkne se to průmyslu i dopravy

Evropský parlament v úterý schválil předběžné dohody členských států z konce roku 2022. Europoslanci odhlasovali zejména ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2024. Pro zpoplatnění emisních povolenek hlasovalo 413 poslanců, proti bylo 167.

Podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO) se zpoplatnění povolenek dotkne Česka i českých občanů. "Bojím se, že lidem spíše zdraží život a ochraně klimatu příliš nepomůže," uvedl v živém vysílání TN Live.

V případě domácností by se pak podle něj zdražení mohlo dotknout i těch, kteří vlastní auta. Průměrné rodině s dvěma auty by se roční náklady mohly dle Knotka zvýšit o 13 až 21 tisíc korun. Proti návrhu tak hlasovala i většina jeho stranických kolegů. 

[chooze:article;value:497756]

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) může ale reforma pomoct Evropě stát se světovým lídrem v oblasti průmyslu a životního prostředí. Balík opatření navíc bude mít podle něj vliv na každého z nás. "Především to, co je důležité zdůraznit, je, že budeme předávat přírodu a životní prostředí kolem nás našim vnoučatům a dětem v lepším stavu, než jsme ho dostávali my od našich rodičů," zdůraznil Zdechovský ve vysílání TN Live.​

Pro Českou republiku to ale podle europoslance znamená zejména to, že "Česká republika si sáhne na další miliardy z Evropské unie, které potečou do českého hospodářství". Krok je navíc podle něj důležitý i z toho důvodu, že tyto moderní technologie pomohou se šetřením energií i zbavení se závislosti na Rusku a dalších velmocí.

[chooze:article;value:499269]

Parlament rovněž přijal pravidla pro uhlíkové vyrovnání na hranicích Evropské unie (EU). Chce tak motivovat země, které nejsou členskými státy EU, aby si stanovily vyšší klimatické cíle. Má ale zajistit i to, aby úsilí v oblasti zlepšení klimatu nebylo ohrožováno přemisťováním výroby z Evropské unie do zemí mimo EU, kde nejsou tak přísná klimatický pravidla.

Poslanci Evropského parlamentu rozhodli i o zřízení Sociálního fondu EU pro klimatická opatření po roce 2026. Ten má ochránit domácnosti a malé podnikatele před vysokými cenami energií a náklady na dopravu.

Schválené změny se tak týkaly několika předpisů, které jsou součástí balíčku Fit for 55. Jeho cílem je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Reformu má nyní schválit Rada.

Evropský parlament čelil kyberútokům. Přihlásili se k nim proruští hackeři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.