Psycholožka o masakru samopalem. Lidé v dlouhodobém stresu jsou riziko

Trojnásobný vrah z Přerovska mohl kvůli psychickým problémům zavolat na Linku důvěry a podobným zkratům pomůže předejít i pravidelné sportování. "Chybí také morální vzory, tedy ti, kteří například veřejně řeknou, abychom byli lepšími lidmi," říká psycholožka Lenka Čadová.

[chooze:gallery;value:31235]

Co si o trojnásobné vraždě a sebevraždě z Prostějovska máme myslet?

Je tam mnoho okolností, které neznáme. Jaké v té rodině měli vztahy, čím procházela? Mohlo jít o zkratkovité jednání i o dlouhodobě připravovanou mstu. Svou roli mohl hrát alkohol či drogy, ten v podobných případech často figuruje. Seberegulační mechanismy pak nejsou v pořádku.

Vyloučit takovou možnost může teprve nařízená soudní pitva. Podle policie byla pravděpodobným motivem zločinu žárlivost…

Otázkou je, co se tomu útočníkovi v jeho životě stalo. Proč se uchýlil k takto neadekvátnímu řešení. Selhání vztahu je samozřejmě vysoce stresové. Normální člověk se zdravým psychickým vývojem by ale takto neblahou situaci měl ustát. Jestliže si vzal život, tak je to určitá zpětná vazba. Dosahy svého činu si muž nejspíš uvědomoval. Z pohledu psychiatrie je otázkou, co se tomu člověku dělo, že takto reagoval.  

[chooze:article;value:500073]

Není problém s tím, že lidé, kteří se objednají k psychologovi či psychiatrovi, čekají dlouhé týdny či měsíce?

On měl zavolat na Linku důvěry, která funguje nepřetržitě. Mohli ho například odkázat na urgentní příjem, kam by se dostavil.

Muž na Prostějovsku vraždil nelegálně drženým samopalem. V podobných případech ale často figurují také legálně držené zbraně. Mohou psychotesty nutné pro získání zbrojního průkazu nešťastným událostem zabránit?

Počty selhání se dají eliminovat jen do určité míry. Některé životní okolnosti ale nemůže předvídat ani psychiatr. Zkratkovité jednání nelze stoprocentně vyloučit nikdy.

Je tedy možné ty testy nějak ošálit?

Lidé samozřejmě do určité míry vědí, co tam napsat. Asi nikdo jen tak dobrovolně neuvede, že chce vraždit. Lepší způsob testování využívá například armáda. Ta měří i srdeční variabilitu. Lze tak mimo jiné autenticky vidět, v jaké stavu je autonomní nervový systém jedinců. Dají se tak sledovat mnohem hlubší analýzy než ty slovní.

Je možné nějak předvídat, že podobný zkrat jako ten z Přerovska hrozí?

Obecně mohu říci, že každý, kdo je ve stresu, a hlavně v tom dlouhodobém, se stává bezpečnostním rizikem. Nezapomínejme, že máme za sebou dva roky s koronavirem a rok války. A to ke psychické stabilitě lidí nepomáhá. V naší psychologii a psychiatrii se vůbec nepracuje s tím, že jsme-li vystaveni stresové situaci, tak máme hormonální krytí jen na devět měsíců. A teprve potom začnou první příznaky poststresové reakce.

Existují nějaké způsoby, jak si mohou lidé vybít své násilí, aby neohrožovali jiné?

Dobrý je sport. Ten s ale řada lidí kvůli současné ekonomické situaci nemůže dovolit. Dříve byl v každé větší vesnici Sokol. Byla tam možnost si bezplatně zasportovat. Chybí také morální vzory, tedy ti, kteří například veřejně řeknou, abychom byli lepšími lidmi.

Střílel ze samopalu. Hrozivé detaily o trojnásobné vraždě na Přerovsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.