Američanům se v Sýrii podařilo zneškodnit vysoce postaveného člena Islámského státu

"Dnes časně ráno, 17. dubna, síly amerického Centrálního velitelství (Centcom) zabily Abd-al Hádího Mahmúda al-Hádžího Alího, vysokého vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) v Sýrii," uvedl Centcom ve svém prohlášení s tím, že se jednalo o "operačního plánovače odpovědného za plánování teroristických útoků na Blízkém východě a v Evropě".

Armáda přistoupila k zahájení operace poté, co zpravodajské služby odhalily spiknutí IS s cílem unést úředníky v zahraničí, které hodlal následně použít jak prostředek k vyjednávání, uvedla agentura AFP.

[chooze:article;value:454127]

V prohlášení se dále uvádí, že při náletu byli zabiti další dva operativci IS, aniž by byla uvedena jejich totožnost. Žádní civilisté ani američtí vojáci nebyli při této operaci zraněni. Místní obyvatelé agentuře AFP sdělili, že muž byl zabit, když se snažil uprchnout, a že jeho tělo bylo předáno jednomu z jeho bratrů.

https://twitter.com/AFP/status/1648131926807711744?cxt=HHwWgMDUhavQq98tAAAA

"Ačkoli je IS oslaben, je nadále schopen vést operace v regionu s touhou udeřit i mimo Blízký východ," uvedl v prohlášení generál Michael Erik Kurilla. "Budeme pokračovat v neúprosné kampani proti IS." Podle CNN se USA i nadále soustředí na porážku Islámského státu v Sýrii a Iráku v rámci probíhající kampaně, jejímž cílem je zabránit dalšímu růstu této teroristické organizace.

V Sýrii zůstává zhruba 900 amerických vojáků jako součást koalice vedené USA bojující proti zbytkům IS, který zůstává aktivní jak v Sýrii, tak v sousedním Iráku a operuje z úkrytů v pouštních a horských oblastech.

Začátkem dubna americká armáda uvedla, že během zvláštní operace v Sýrii zabila vedoucího vůdce IS Khalida Aydda Ahmada al-Jabouriho, který byl podle Centcom zodpovědný za plánování útoků v Turecku a Evropě. V říjnu 2019 Washington oznámil zabití vůdce IS Abu Bakra al-Baghdadiho při operaci v severozápadní Sýrii.

Vůdce Islámského státu Kurajší byl zabit, oznámil Biden (02/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.