Pravoslavní slaví ortodoxní Velikonoce. Boje na Ukrajině ale ani ve svátek neustaly

Výbuchy ohňostrojů, dělobuchů a dokonce i molotovových koktejlů vítali Řekové příchod pravoslavných Velikonoc v Aténách. Tradiční zapalování svíček v předvečer Velikonoční neděle Řeky nebere. Dělají to po svém. "Je to pěkné. Celé tradiční řecké Velikonoce jsou hezké. Žiju v okolí už dva roky a pokaždé se přijdu podívat," řekl student z Finska Gere.

"Tohle není tradiční zvyk. Děje se to poslední dva, tři roky. Lidé se tu z nějakého důvodu scházejí a dělají bordel," zlobila se dlouholetá obyvatelka Atén Evgenia.

Klidnějším způsobem se na slavnostní den připravovali v Bulharsku. Půlnoční mší přivítal Velikonoce patriarcha v Turecku a pravoslavní se sešli dokonce i v převážně muslimském Egyptě nebo ve vzdálené Austrálii, kam kvůli válce uteklo mnoho Ukrajinců. "Jde o náš největší svátek. Skutečnost, že ho nemohu oslavit se svou matkou, že nemohu obejmout svou rodinu a že v podobné situaci jsou miliony Ukrajinců, je srdcervoucí. Na frontě mám šest členů rodiny. Všichni to jsou mí hrdinové," řekla Ukrajinka žijící v Austrálii Kateryn Argyrouová.

[chooze:article;value:499101]

Zatímco Vladimir Putin v sobotu poslouchal kázání patriarchy ruské pravoslavné církve a svého velkého podporovatele Kirila, jeho jednotky znovu ostřelovaly ukrajinská města včetně Záporoží, kde zasáhly i pravoslavný chrám. "Ani jedna hodina tohoto týdne před Velikonocemi se neobešla bez ruských vražd a teroru. Rusko je ztělesněné zlo, které prohrává. Vyhrát je naší povinností vůči lidstvu jako takovému. A my vyhrajeme!" prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci mají v plánu v příštích týdnech spustit plánovanou protiofenzivu. Na tu se zejména na Krymu připravují i Rusové. Na plážích okupovaného poloostrova vyhloubili zákopy a tamní úřady už zahájily i nábor nových rekrutů

I když zejména u Bachmutu stále dochází ke krvavým bojům, na slavnostní den budou někteří vojáci vzpomínat v dobrém. Obě strany si totiž na Velikonoční neděli vyměnily přes sto válečných zajatců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.