Pošta prodává budovy, ve kterých zruší pobočky. Peníze půjdou do rozpočtu

Ústí nad Orlicí, Valtice, Opava nebo Kraslice. To jsou jen některá z 12 měst, kde jsou nemovitosti České pošty s vyčíslenou hodnotou a v nabídce k aukčnímu prodeji. "V těch objektech, kde aktuálně sídlí pobočka a které jsou naše, vyhodnotíme, jestli tu budovu ještě potřebujeme pro nějaké další využití. Ve většině případů tu budovu už nebudeme potřebovat," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta má i další seznam, kde je 13 nemovitostí, které do prodeje půjdou později. A to například v Aši, Šumperku nebo Prostějově. Mezi položkami se objevila i první pobočka, kterou chce podnik letos zrušit, a to ve Svitavách. Cena budovy ale zatím nebyla vyčíslena.

[chooze:article;value:498694]

Ministr vnitra už v minulosti potvrdil, že peníze z prodaných nemovitostí pošty půjdou do jejího rozpočtu. "Pošta se bude nějakého mnohdy cenného zbytného majetku zbavovat a navyšovat tím svůj cash-flow," prohlásil ministr Vít Rakušan (STAN).

Někteří opoziční poslanci upozorňují na to, že pošta své nemovitosti začala prodávat až příliš rychle. "Překvapivě rychle začíná pošta prodávat nemovitosti. Ředitel přitom sliboval, že je nejdřív nabídnou samosprávám. Nějaké vysvětlení? Nebo to zůstane utajeno stejně jako analýza, podle které se rušily pobočky?" ptala se poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Problém s plánovaným rušením poštovních poboček v obcích má pomoci řešit služba s názvem Pošta partner. Namísto České pošty provozuje místa, kde se nabízí téměř veškeré poštovní služby, obec nebo živnostník. Už dnes jich u nás funguje přes 800.

Na jedné straně si nakoupíte a na druhé straně vyřešíte poštovní záležitosti. Přepážka, ke které Lenka Kothánková několikrát za den přebíhá od prodejního pultu, je totožná s tou na poště. Jen s tím rozdílem, že je společně s konzumem na obecním úřadě. "Výběr, vklady, výběr a příjem zásilek a teď se docela rozšířila i balíkovna. Myslím si, že místní lidi jsou spokojeni," popsala svou práci Kohtánková.

[chooze:article;value:498469]

Lenka Kothánková v Chřešťovicích na Písecku zastává roli prodavačky a pošťačky v jedné osobě už 8 let. Na režim s názvem Pošta partner kývla, když Česká pošta zrušila místní pobočku. Službu vyžívá 300 tamních obyvatel a 400 rekreantů.

Zastávat v jeden moment dvě profese ale není jednoduché. Pošta za partnerské služby nastavila striktní pravidla. Třeba dovolenou si takový provozovatel může vzít jen, když má záskok. "Musí mít otevřeno určitý počet hodin, musí poskytovat základní poštovní služby. Z naší strany dodáváme potřebné vybavení pro provozovnu Pošty partner. Dodáváme potřebné know-how a nezbytný servis," prozradil Vitík.

Klasickou poštu způsobem Pošta partner u nás supluje už 819 živnostníků nebo obcí. Podobných míst by mělo vzniknout celkem 1 500. Některým obcím by to mohlo vyřešit problém s plánovaným rušením poštovních poboček. Česká pošta jich má letos kvůli svému špatnému hospodaření zrušit na 300 a propustit zhruba 1500 lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.