EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM: Češi zbožňují slevy. Většina nakupuje jen zboží v akci

Prodat potraviny v Česku je celkem jednoduché, ovšem pod jednou podmínkou. Musí být ve slevě. Češi totiž slyší na slevy jako nikde na světě. Většina obchodních řetězců tak neustále drží aspoň část svého zboží ve slevě.

Vzhledem k cenám potravin, které v poslední době výrazně poskočily, není vůbec divu. Lidé se snaží ušetřit, kde se dá. Podle výsledků exkluzivního průzkumu agentury ResSOLUTION pro TV Nova většina Čechů začala mnohem více nakupovat ve slevových akcích.

[chooze:article;value:499806]

Průzkumu se zúčastnilo 800 respondentů ze všech krajů i věkových kategorií. Rovnoměrně jsou reprezentováni obyvatelé vesnic i velkých měst a také lidé s různými stupni dosaženého vzdělání. Sběr dat se konal mezi 30. březnem a 3. dubnem 2023.

Drtivá většina lidí v průzkumu přiznala, že za poslední rok začala více nakupovat ve slevách. Celých 85 procent dotázaných se více zaměřilo na slevové akce. 55 procent respondentů navíc u otázky uvedlo, že se na akce výrazně zaměřili. Naopak pouze 4 procenta dotazovaných slevové akce příliš nesledovala ani nevyužívala.

K cenám potravin se vyjádřil i reportér TV Nova Jan Zálužský:

Více než dvě třetiny dotázaných také sdělily, že musely začít vyměňovat některé potraviny za levnější alternativy. Činí tak 67 procent respondentů. Své nákupní chování v tomto směru neupravilo jen 11 procent respondentů.

Průzkum se zaměřil na modelovou potravinu, na níž zjišťoval různé priority, které Češi při jejím nákupu mají. Šlo o parametry jako kvalita, sezonnost či místo původu. Zkoumanou potravinou byly v tomto případě ovoce a zelenina. Ty nakupuje alespoň někdy 97 procent dotázaných.

U 92 procent dotázaných je při nákupu ovoce a zeleniny nejdůležitější cena. Přičemž 62 procent respondentů uvedlo cenu jako "velmi důležitý faktor." Jen jediné procento uvedlo, že cenu těchto potravin považuje za "spíše nedůležitou".

Svou roli zde sehrály i věk a vzdělání nakupujících. "Cena má při nákupu ovoce a zeleniny mírně větší důležitost u respondentů pod 50 let než u starších. Na kvalitě ovoce a zeleniny nejvíce záleží vysokoškolsky vzdělaným respondentům," uvedla agentura ResSOLUTION.

Akce a slevy jsou první, co Čechy při nakupování zaujme:

V těsném závěsu je kvalita ovoce i zeleniny. Ta je důležitá pro 91 procent dotázaných, přičemž 58 procent respondentů uvedlo, že je pro ně kvalita velmi důležitá. Pouze jednomu procentu nakupujících na kvalitě nezáleží.

U dalších kategorií už tak velká priorita není. Sezonnost ovoce a zeleniny sleduje 56 procent, místo původu 45 procent a místo prodeje 41 procent respondentů. Hlavními kritérii jsou tak cena a kvalita. Tedy požadavky, které nejlépe splňuje právě zboží ve slevě.

[chooze:poll;value:d571672de34a09858181f79c4144aeb9bd024791]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.