Putinovi se mělo výrazně přitížit. Jeho blízcí se obávají blížící se smrti

To, že by měl Putin zdravotní problémy, Kreml oficiálně nikdy nepřiznal. Na veřejnost ale unikají střípky informací, které naznačují, že na tom ruský prezident není dobře. Před několika dny se měl jeho zdravotní stav dokonce prudce zhoršit. Informoval o tom telegramový účet General SVR, který přináší zprávy ze zákulisí Kremlu. 

Tvrdí, že v neděli ráno se Putin probudil s nečekanými komplikacemi. Měl poruchy vidění, necitlivý jazyk, silné bolesti hlavy a částečnou ztrátu citlivosti pravé ruky a nohy. Lékaře jeho stav znepokojil, sešel se u něj proto celý tým specialistů, kteří o ruského prezidenta pečují. Po poskytnutí první pomoci ho podrobili důkladnému vyšetření.

[chooze:article;value:498053]

​"Konzilium lékařů mu předepsalo léky a doporučilo alespoň několik dní naprostého klidu," napsal General SVR o den později. Už v poledne se prý mělo Putinovi udělat lépe a do večera byl podle lékařů jeho stav stabilizovaný a nevyvolával v nich už obavy. To se ale nedá říct o Putinově příbuzných.

"Prudké zhoršení zdravotní stavu Vladimira Putina v nich vyvolalo nervózní reakci, respektive spíše paniku," konstatoval General SVR. Ruská hlava státu ale prosby rodiny a lékařů o naprostém klidu ignorovala. Ještě ten večer se měl Putin sejít se zástupci armády a vlády, aby s nimi probral vývoj na Ukrajině. 

V pondělí si ale rady lékařů nakonec vzal k srdci a téměř celý den odpočíval. Večer se měl prostřednictvím videohovoru opět sejít s vedením bezpečnostních složek státu. "Zatímco na prezidentově monitoru byly přítomny záběry účastníků jednání, na jejich monitorech se prezident neobjevil, byl pouze slyšet jeho hlas. Tento formát komunikace probíhá v době, kdy se prezident necítí dobře," vysvětlil General SVR. 

[chooze:article;value:498730]

Poslední rok u moci

O tom, že zdravotní stav Vladimira Putina není nejlepší, už zřejmě nikdo nepochybuje. Co konkrétně ale Putina trápí, nikdy nebylo oficiálně potvrzeno a informace tak zůstávají ve světě spekulací. Nejčastěji se hovoří o rakovině slinivky a Parkinsonově chorobě, přičemž podle uniklých zpráv Putinova prognóza není dobrá. 

Podle některých zdrojů je prezident dokonce závislý na zahraniční léčbě, protože v Rusku nejsou dostupné nejmodernější technologie, které potřebuje, aby zůstal naživu. "Bez zahraniční léčby by rozhodně nemohl na veřejnost," citoval britský deník Sky News ruského analytika Valerije Soloveje. Poznamenal ale, že konec už je v nedohlednu. Rok 2023 je podle něj pravděpodobně jeho posledním rokem u moci. 

Spekulace o špatném zdraví rozvířil před několika dny i Putinův projev na slavnostním ceremoniálu v Kremlu. Na záběry se můžete podívat ve videu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.