Nejdřív vlka zaplašte, potom nám ho nahlaste, vyzývá národní park návštěvníky

Vlk obecný se po více než 100 letech zabydlel v Krkonoších. Pozorování tohoto zvířete v tamních horách v posledních letech přibývalo a zdá se, že letos se minimálně jedna smečka usadila na české straně hor na trvalo. Prakticky jistí jsou si tím zástupci Krkonošského národního parku někdy od března. Nejčastěji se zvířata vyskytují mezi obcemi Jánské Lázně, Černý Důl a Rudník.

S mapováním toho, kde a kdy se přesně šelmy vyskytují, můžou pomoci i obyvatelé Krkonoš a Podkrkonoší i turisté z daleka. "Výskytem vlka v Krkonoších a Podkrkonoší se intenzivně zabýváme. Potřebujeme aktuální informace. Spatříte-li vlka, prosím, kontaktujte s námi spolupracující specialisty telefonicky na 728 832 889 nebo pošlete mail na stopy@selmy.cz. Děkujeme!" vyzývá národní park na facebooku.

Lidé by měli odborníky informovat o tom kdy a kde vlka viděli a jak se zvíře chovalo. Nejlepší je, pokud jim předají i přesné GPS souřadnice.

[chooze:article;value:494308]

Na předchozí výzvu, kterou park vydal začátkem dubna, prý reagovalo kolem desítky lidí. Z dosavadních pozorování se zdá, že jsou vlci poměrně málo plaší. "Důvod, proč tomu tak je, je jednoduchý. Odborníci se shodli, že to jsou mladí vlci, kteří ještě s člověkem nemají špatné zkušenosti," vysvětluje mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Snížená míra plachosti neznamená, že se jedná o krotké a ochočené zvíře. V případě setkání s vlkem by se ho lidé rozhodně neměli pokoušet pohladit nebo ho dokonce krmit. Naopak by se jej měli snažit zaplašit. Při setkání s vlkem je zároveň nutné ponechat mu únikový prostor a umožnit mu prchnout.

"Vyplašit ho můžou hlukem, křikem, tleskáním, házením kamenů nebo větví. Je to jeden ze způsobů, jak je naučit, že je člověk hrozba a měl by se ho bát. Turisté při vycházce se psem by pak měli mít pejska na vodítku," dodává Drahný.

V Krkonoších se usadily dvě smečky vlků: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.