Kolínem se šíří smrtelná nemoc. Lidé si mají vydezinfikovat vodovodní baterie

Smrtelnou legionelózou se v posledním měsíci nakazili tři obyvatelé Kolína. Nemoc se rozšířila pouze na jednom ze sídlišť ve městě. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje tak doporučila lidem, aby vydezinfikovali všechna svá vodovodní koncová zařízení.

"Neprodleně jsme zahájili jednání se všemi zainteresovanými subjekty, kterými jsou vedle dodavatele pitné vody a tepla pro výrobu teplé vody i dotčená SVJ, která sama vyrábějí teplou vodu pro jednotlivé bytové domy a provozují jejich vnitřní rozvody teplé a pitné vody. S nimi se snažíme najít trvalé řešení, aby v budoucnu k ohrožení zdraví již nemohlo dojít," uvedl ředitel hygienické stanice Tomáš Vodný.

[chooze:article;value:499244]

Takzvaná legionářská nemoc se do lidského těla dostane v podobě kontaminovaného aerosolu. Šíří se například pomocí klimatizací nebo vodovodními sítěmi. Jde o horečnaté onemocnění, které se nejčastěji projevuje zápalem plic. Typické symptomy zahrnují suchý kašel, horečku, bolesti hlavy a svalů, někdy se přidávají i příznaky postižení trávicího systému, jako je průjem a bolest břicha. Nemoc může mít velmi těžký průběh, který v některých případech končí i smrtí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.