Buďte v obraze: Co všechno platíte v cenách elektřiny a plynu?

V cenách elektřiny a plynu, které najdete ve svém vyúčtování, neplatíte jen za elektřinu a plyn, které spotřebujete. Součástí jsou i další poplatky. Na distribuci a dodání energií až k vám domů se totiž podílí řada firem a technologií. Ano, to jsou zjednodušeně řečeno všechny ty dráty a potrubí. Část ceny elektřiny tvoří poplatek za rezervovaný příkon. Neplatíte za něj moc?

Co platíte v ceně elektřiny?

Cenu elektřiny tvoří dvě velké části: neregulovaná složka, což je cena za samotnou elektřinu,regulovaná složka, jejíž cenu určuje Energetický regulační úřad. Co všechno zahrnuje?

  • Distribuční poplatky: Velkou část regulované složky tvoří poplatky distributorům elektřiny. Distribuční poplatky se mohou podle oblastí a distributorů lišit a jsou jednou z příčin, proč se celková cena elektřiny za jinak srovnatelných podmínek v různých regionech mírně odlišuje.
  • Poplatek za rezervovaný příkon: V rozvodné elektrické síti je pro vaše odběrné místo rezervováno určité množství energie, abyste ji mohli odebrat, kdykoliv potřebujete. I když nakonec vůbec nic nespotřebujete, za rezervaci platíte. Měsíční poplatek za rezervovaný příkon závisí na velikosti hlavního jističe. A právě tady je prostor k úsporám. Nemáte zbytečně velký hlavní jistič? Zkuste to probrat s elektrikářem a třeba zjistíte, že ano. Jeho kapacitu pak můžete v součinnosti se svým distributorem elektřiny upravit, a tím ušetříte třeba i několik stovek měsíčně.
  • Příspěvek na výrobu z obnovitelných zdrojů energie: Z těchto příspěvků, které zaplatí každý spotřebitel elektřiny, se podporují obnovitelné zdroje. Od října 2022 až do konce roku 2023 je placení tohoto poplatku odpuštěno, takže jej nyní neplatíte.
  • Poplatek za systémové služby: Z těchto poplatků se financuje provoz České přenosové soustavy (ČEPS). Ta zajišťuje rozvod elektřiny z elektráren do sítí distributorů.
  • Poplatek operátorovi trhu: Malý poplatek pro společnost OTE – Operátor trhu s elektřinou, která se mimo jiné stará o formality spojené s přechodem zákazníků k jinému dodavateli.

Vlastní silová elektřina je součástí neregulované složky ceny elektřiny. V případě dvoutarifní sazby ji samozřejmě tvoří spotřeba levné elektřiny v nízkém tarifu i spotřeba dražší elektřiny ve vysokém tarifu. Jedině tuto cenu můžete ovlivnit správným výběrem dodavatele energie.

Z čeho se skládají ceny plynu?

Oproti elektřině je složení ceny plynu trochu jednodušší. Také ona obsahuje dvě složky, regulovanou a neregulovanou. Podobně jako u elektřiny je součástí neregulované složky samotná cena plynu a některé poplatky. Státem regulovanou složku pak tvoří poplatky za distribuci plynupoplatek operátorovi trhu. V případě ceny plynu vede cesta k její optimalizaci přes výběr kvalitního tarifu.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.