Vysoký krevní tlak může způsobovat demenci. Ohroženy jsou miliony Čechů

Miliony Čechů trápí vysoký krevní tlak. Kromě všeobecně známých potíží, jako jsou problémy se srdcem nebo mozková mrtvice, může způsobovat také další zdravotní komplikace.

Týmu vedenému polsko-britským lékařem Tomaszem Guzikem se nyní podařilo najít místa v mozku, která vysoký tlak ovlivňují nejvíce. Dvě z devíti problematických míst přitom mají výrazný vliv na přemýšlení. "Jde o oblasti, kde to může mít vliv na kognitivní funkce, jako je paměť nebo schopnost přemýšlet," řekl odborník působící na univerzitě v Edinburghu pro deník Independent.

Demence byla spojována s vysokým krevním tlakem už dříve. Až nyní se ale podařilo poodhalit, jak vlastně hypertenze na mozek působí. V zasažených oblastech mozku docházelo podle vědců ke změnám jejich objemu, změnám propojení částí mozku a také ke změně aktivity těchto částí.

[chooze:article;value:485610]

"Doufáme, že naše zjištění nám pomohou vyvinout nové způsoby léčby kognitivních poruch u lidí s vysokým krevním tlakem," řekl pak Guzik pro Daily Mail.

Vysokým tlakem trpí v Česku přes 48 % dospělých mužů a asi 32 % žen. "Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem arteriální hypertenze. Mezi okolními zeměmi i v celé Evropě patříme k nejhorším. Máme skoro o třetinu hypertoniků víc, než má Německo nebo Francie," upřesnil redakci TN.cz Aleš Linhart z České společnosti pro hypertenzi.

"Na druhou stranu, více než dvě třetiny těchto lidí o své hypertenzi ví a dvě třetiny z nich se s ní i léčí, což jsou pozitivní čísla," dodal. Zjištění, že máme vysoký krevní tlak, je podle něj první a velmi důležitý krok. Onemocnění totiž většinou nemá samo o sobě žádné citelné příznaky. "Pořád je tak kolem nás spousta těch, kteří vysoký tlak mají a nevědí o tom," tvrdí Linhart.

[chooze:article;value:481854]

Velkou roli v odhalení hypertenze podle Linharta hrají hlavně preventivní prohlídky. "Bohužel měření v domácích podmínkách není vždycky spolehlivé. Opravdu ověřených přístrojů je mezi lidmi relativně málo. Problémem může být i měření v nestandardních podmínkách, jako jsou lékárny, i když tam je to trochu lepší," myslí si odborník.

O důvodech, proč je v Česku tolik lidí s vysokým krevním tlakem, má Linhart jasno. "Neseme si to dlouhodobě ještě z dob minulého režimu. Naše strava není nejdietnější, obsahuje velké množství soli. A hodně se u nás konzumuje alkohol a kouří se cigarety," shrnul největší neduhy.

Problémy s tlakem čím dál častěji trápí i mladé lidi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.