Sonda má odhalit mimozemský život. Na jejím startu se podílí i Češi

Sonda JUICE se připravuje ke startu. Do vesmíru zamíří už 13. dubna. Jde o úspěch nejen pro kosmický výzkum obecně, ale i pro Českou republiku. Na přípravě se totiž podílí i několik Čechů.

"Naše účast na misi JUICE potvrzuje, že Česká republika má pevné místo v celoevropské spolupráci v kosmickém výzkumu," komentuje význam události vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu ministerstva školství Radka Wildová. Z dosavadních projektů, na jejichž realizaci se Česko podílí, doletí hardware na misi JUICE nejdál. 

[chooze:gallery;value:31005]

​Cílem mise sondy JUICE má být pozorování planety Jupiter a tří jejích největších měsíců – Ganymedu, Callista a Europy. Vědci předpokládají, že právě na nich by sonda mohla objevit oceán a možná i mimozemský život.

​Sonda vyrazí ze Země kolem Venuše a k největší planetě Sluneční soustavy přiletí v roce 2031. V roce 2034 se má stát první kosmickou lodí, která bude obíhat měsíc jiné planety než Země.

[chooze:article;value:496347]

Do přípravy a vývoje sondy se zapojily rovnou dva české týmy – jeden z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR a druhý z Astronomického ústavu AV ČR. Na vývoji a výrobě komponent se ale podílí i řada českých firem.

Projektu se účastní dále týmy z Rakouska, Belgie, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Itálie, Polska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie. Kromě Evropy se na něm podílí i USA, Japonsko a Izrael.

Do vesmíru odstartuje první raketa vytištěná na 3D tiskárně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.