V ČR chybí psychologové, kapacity ve školách nestačí. Stát zaspal, míní experti

Šestadvacetiletého Pavla dlouhodobě trápily deprese a úzkosti. Na pomoc odborníka ale čekal téměř půl roku. Bylo to prý nejhorších šest měsíců v jeho životě. "Pomohl mi hlavně ten pohled odborníka, který má za sebou už úspěšné zkušenosti s předchozími lidmi, a současně člověka, který byl absolutně oproštěný od toho mého života," vysvětlil Pavel.

Současní psychologové nestíhají, ale vypadá to, že bude ještě hůř. V Česku se dá obor psychologie sice studovat na sedmi univerzitách, rapidně ale přibývá psychicky nemocných lidí a vysoké školy nestačí vychovávat dostatečné množství nových odborníků.

[chooze:article;value:497753]

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích pravidelně do prvního ročníku bakalářského studia psychologie přijímá zhruba 35 studentů. "Nám se letos sešlo 662 uchazečů, to je o několik desítek více než loni. Přičemž jich budeme moci přijmout 75," informovala mluvčí Ostravské univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová.

Problémem jsou pro vysoké školy kapacity. Studentů se na psychologické obory sice hlásí čím dál tím víc, fakulty jich ale víc přijímat nemohou. "Reálný počet přijatých uchazečů je zpravidla vyšší, neboť podle principů přijímacího řízení je třeba přijmout všechny uchazeče, kteří se ocitli na poslední bodové příčce dostačující pro přijetí, další jsou přijímáni na základě odvolání. Snížení předpokládaného počtu přijatých studentů mělo za primární cíl udržet počet reálně přijatých na hranici kapacit katedry," uvedla vedoucí Oddělení vnějších vztahů Univerzity Karlovy v Praze Tereza Šindelářová.

"O počtu vlastně rozhoduje především Národní akreditační úřad, který samozřejmě dohlíží na kvalitu výuky, ta je nad kvantitou na prvním místě," doplnila Navrátilová.

[chooze:article;value:497007]

Psychika potrápí během života zhruba každého druhého člověka. Přitom třeba klinických psychologů je u nás jen sedm na 100 tisíc obyvatel. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je ale ideálním počtem alespoň 26. Aby do zdravotního systému přibyli další kliničtí psychologové, musí absolvovat speciální kurzy. Jenže ty jsou na další dva roky obsazené a současní psychologové nestíhají.

"Ta dostupnost péče si myslím, že je u nás samozřejmě limitovaná počtem psychiatrů, protože jejich počet se dlouhodobě zásadním způsobem nezvyšuje," má jasno psychiatr na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Doubek.

Obor psychiatrie studenti v Česku sice mohou studovat na devíti lékařských fakultách, i ty ale řeší kapacitu. Ministerstvo zdravotnictví v čele s Vlastimilem Válkem (TOP 09) v současné době prý už dělá kroky, které nedostatek psychiatrů a psychologů v České republice vyřeší.

"Trošku se zapomnělo na výchovu lékařů. My jsme to změnili v tom směru, že jsme vypsali dotační tituly právě pro ty lékaře, kterých je nedostatek," sdělil Válek.

Jenže podle některých lékařů se v Česku zaspalo. Než studenti vystudují medicínu, udělají atestace a získají praxi, zabere jim to v průměru 12 let. Ministr Válek prý pracuje i na zajištění psychiatrické péče pro děti a dospívající a úpravě fungování psychiatrických léčeben.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.