Policisté o Velikonocích číhali na řidiče. Opilci ale radši chodili pěšky

Nejčastěji v pondělí kontrola alkoholu u řidičů končila dobře. Žízniví koledníci to naštěstí raději brali po svých. Od pátku ale policisté i tak nachytali dost řidičů s hladinkou.

Alkohol za volantem je celoroční problém. O Velikonocích je ale víc vidět. "Těch řidičů víc řídí pod vlivem alkoholu a policie se na to daleko víc zaměřuje," řekl dopravní expert Robert Kotál.

[chooze:article;value:498709]

Do kontrolní akce se zapojily tisíce policistů po celé republice. Obsadily vytipovaná místa v malých obcích i městech. Jen v Praze jich bylo asi dvacet. Nejčastějším přestupkem je podle policistů nepřiměřená rychlost. Například jedné octavii naměřili ve městě nedaleko základní školy rovnou 101 kilometrů v hodině. "Řidiči hrozí zákaz řízení všech motorových vozidel od půl až do jednoho roku," sdělila dopravní policistka Anna Marie Talianová.

První dvě silniční oběti letošních Velikonoc jsou už ze čtvrtka. Na Velký pátek naštěstí nikdo nezemřel. V sobotu přišel o život jeden člověk a v neděli večer zemřela řidička, která narazila u Příbrami do stromu. "Bohužel pětačtyřicetiletá žena utrpěla natolik závažná zranění, že jim na místě podlehla," uvedla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

Během loňských velikonočních svátků řešili policisté 702 dopravních nehod, při kterých zemřeli čtyři lidé. Letos zatím vypadá statistika podobně, pondělní čísla ale zatím nejsou k dispozici.

Velikonoce jsou jeden z nejvytíženějších dnů na silnicích. Ve švech praskalo i pražské hlavní nádraží:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.