Zemřel americký herec Michael Lerner, bylo mu 81 let

"Minulou noc jsme ztratili legendu," napsal Sam Lerner v neděli na Instagramu. "Je těžké vyjádřit slovy, jak skvělý můj strýc Michael byl a jak moc mě ovlivnil. Jeho příběhy mě vždycky inspirovaly a díky nim jsem si zamiloval herectví. Byl to ten nejpohodovější, nejsebevědomější a nejtalentovanější chlap a díky tomu, že byl moje krev, se budu vždycky cítit výjimečně. Každý, kdo ho znal, ví, jak šílený byl - v tom nejlepším slova smyslu. Jsem šťastný, že jsem s ním mohl strávit tolik času, a my všichni jsme šťastní, že můžeme jeho práci sledovat až do konce života. RIP Michaele, užívej si neomezené množství kubánských doutníků, pohodlných křesel a nekonečného filmového maratonu."

Michael Lerner se narodil v roce 1941 v newyorském Brooklynu a vystudoval herectví na Brooklyn College. Později získal Fulbrightovo stipendium a strávil dva roky v Londýně, než byl pozván do American Conservatory Theatre v San Francisku. V San Francisku ho objevil agent, který ho přivedl do Los Angeles, kde začala jeho hollywoodská kariéra.

[chooze:article;value:498719]

Lernerova filmová a televizní kariéra se datuje od 60. let 20. století, takže jeho působení v Hollywoodu trvalo celá desetiletí. Jeho první práce v 60. a 70. letech zahrnovala účinkování v televizních pořadech jako "The Doris Day Show", "The Bob Newhart Show" a "M*A*S*H". Svou první roli získal ve filmu Alex v říši divů, kde si zahrál po boku Donalda Sutherlanda a Ellen Burstynové. Lerner se dále objevil ve filmech jako "The Ski Bum", "Kandidát" a "Vězeňské Blues".

https://twitter.com/CNN/status/1645206386664505347?cxt=HHwWhoC8tb6f-dQtAAAA

V polovině 80. let se herec objevil v několika epizodách seriálů Hill Street Blues a Melba. V roce 1991 byl obsazen do filmu Barton Fink. Za roli šéfa studia Jacka Lipnicka, v níž si zahrál spolu s Johnem Turturrou, Johnem Goodmanem a Judy Davisovou, byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. "Přečetl jsem si scénář a je prostě vidět, že je dobře napsaný. Byl skvěle napsaný a já to prostě věděl," řekl Lerner v roce 2016 o scénáři k filmu Barton Fink.

V roce 1995 si Lerner zahrál v seriálu CBS "Soudní síň" v roli soudce Myrona Winklemana, který trval jednu sezónu. Poté hrál jednu sezónu otce Cher Horowitzové Mela Horowitze v televizním seriálu "Bezmocná" z roku 1996 inspirovaném stejnojmenným velmi úspěšným filmem s Alicií Silverstoneovou v hlavní roli.

V 80. letech a v roce 2010 se Lerner objevil jako Fulton ve sváteční klasice "Elf" po boku Willa Farrella a v televizních pořadech jako např: "SVU", "Dobrá manželka" a "Glee".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.