Konec vévody ze Sussexu? Královská rodina zvažuje, že Harryho zbaví titulu

Robert Jobson patří k předním britským odborníkům na královskou rodinu a má mnoho zdrojů přímo v královském paláci. Ty mu teď prozradily, že královská rodina zvažovala, jak Harrymu vrátit jeho útoky. A jednou ze zbraní by mohlo být odebrání šlechtického titulu. Jobson to odhaluje ve své nové knize Náš král: Karel III., která vychází ve čtvrtek.

Harry svým chováním upadl v nemilost nejen u svých příbuzných, ale také u vysoce postavených zaměstnanců Buckinghamského paláce. Ti o něm vtipkovali, že je rukojmím manželky Meghan a trpí Stockholmským syndromem.

Později ale převládl názor, že se otočil zády ke všem, které znal, a také touha po tom, aby místo vévody ze Sussexu byl známý jen jako pan Mountbatten-Windsor z Montecita v Kalifornii. Mountbatten-Windsor je příjmení, které používají někteří mužští potomci královny Alžběty II. a prince Philipa. V Montecitu v Kalifornii pak Harry, Meghan a jejich děti žijí.

Ukázku z Jobsonovy knihy zveřejnil deník Daily Mail, který ji má celou k dispozici. Autor tam popisuje, jak královská rodina prožívala úmrtí Alžběty II., a také to, jak se Karel po nástupu na trůn snažil zasypat některé příkopy, které v průběhu let v královské rodině vznikly. Třeba na rodinný vánoční oběd na zámek Sandringham pozval Sarah Fergusonovou, bývalou manželku jeho mladšího bratra Andrewa, kterou nemohl vystát princ Philip a mnoho let na takové akce nemohla.

[chooze:article;value:498840]

​Jestli se takové smíření rozšíří i na Harryho a Meghan, zatím není jasné. Ačkoliv králi jeho syn chybí a rád by se více stýkal i s vnoučaty, princ dělá všechno pro to, aby smíření svému otci ztížil. "Není pochyb o tom, že Harryho další a další proud stížností mohl narušit harmonii nové vlády. S každým televizním rozhovorem, který měl propagovat Harryho autobiografii, se šance na zacelení roztržky s otcem zdály být méně pravděpodobné," píše Jobson v knize.

"O myšlence zbavit Harryho titulu vévody ze Sussexu se diskutovalo na nejvyšší úrovni. Král prý tomu není nakloněn, ale ostatní vysoce postavení členové královské rodiny jsou méně shovívaví. Nakonec navzdory neutuchající lásce k synovi bude Karel stále pod větším tlakem, pokud bude Harry nadále útočit na monarchii. V tu chvíli bude mít král dvě možnosti: smířit se s šířící se skvrnou na své vládě, nebo podniknout kroky k omezení jejího rozsahu," dodává Jobson.

Poslední šance na smíření?

Podle jiného odborníka na královskou rodinu Alexandera Larmana má Harry poslední příležitost, aby vztahy se svými blízkými urovnal. Musí ale přijet na korunovaci Karla III. Pokud by se rozhodl tuto akci "zazdít", či si kladl takové podmínky, aby byla jeho účast nepřijatelná, bude to znamenat definitivní odloučení, uvedl portál Express.

Princ Harry musel vyklidit rezidenci u hradu Windsor, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.