Pilot musel nouzově přistát. Po zádech se mu plazila jedovatá kobra

Pilot Rudolf Erasmus řekl CNN, že v pondělí pilotoval malé letadlo se čtyřmi kolegy na palubě, když během letu z Bloemfonteinu do Pretorie ucítil pod košilí v oblasti boků chladný pocit. "Nejdřív jsem si myslel, že mi vytéká láhev s vodou," řekl Erasmus. "Když jsem se pak otočil doleva a podíval jsem se dolů, uviděl jsem hlavu hada, jak se stahuje zpět pod mé sedadlo."

"Nastala chvíle ohromeného ticha," řekl pilot. "Abych byl opravdu upřímný, bylo to spíš, jako by můj mozek nezaregistroval, co se děje," popsal okamžiky, kdy zjistil, že v kokpitu s ním v jeho těsné blízkosti cestuje i jedovatá kobra kapská.

[chooze:article;value:491290]

Erasmus novinářům sdělil, že mu před odletem lidé na letišti řekli, že viděli kobru, která hledala úkryt pod křídlem letadla a měli podezření, že mohla vlézt do krytu motoru. Prohlídka letadla ale žádného plaza neobjevila.

https://twitter.com/CNN/status/1644402175601147904?cxt=HHwWgICwiZ_Ei9ItAAAA

Poté, co Erasmus hada zaregistroval, to řekl cestujícím a letové dispečery informoval, že má "trochu problém", a s letadlem přistál ve Welkomu, městě ležícím zhruba v polovině trasy. Všech pět lidí na palubě vyvázlo bez zranění a had byl následně nalezen stočený do klubíčka pod pilotovým sedadlem.

"Chtěl bych Rudolfovi pogratulovat k odvážnému kroku, který podnikl, a k tomu, jak zvládl situaci, která mohla mít za následek vážný letecký incident," uvedl ředitel Jihoafrického úřadu pro civilní letectví (SACAA) Poppy Khoza. "Tváří v tvář nebezpečné situaci zachoval klid a dokázal s letadlem bezpečně přistát, aniž by se jemu nebo cestujícím na palubě cokoli stalo, čímž světu ukázal, že je vyslancem letecké bezpečnosti nejvyššího řádu."

Kobra kapská patří mezi středně velké jedovaté hady z čeledi korálovcovitých. Jejím domovem je jih Afriky a jedinci tohoto druhu dorůstají délky zhruba 1,5 metru.

V březnu musel kvůli srážce s hejnem ptáků nouzově přistát Boeing 737 MAX:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.