Ivo měl umývat okna, dostal 22 tisíc voltů. Teď žaluje energetickou společnost

Ivo Pospíchal se živil pracemi ve výškách. V dubnu 2018 zamířil do transformovny Jirkov na Chomutovsku, měl tam uklízet, a to včetně hůře dostupných vysoko položených oken.

V transformovně nebyl poprvé. Jak vyprávěl v rozhovoru pro agenturu AKTU, který najdete pod titulkem článku, prošel si bezpečnostní procedurou a pracovník bezpečnosti mu řekl, že může umývat v místnostech, které mají otevřené dveře.

Do jedné takové vstoupil. "V té místnosti byla dvě okna, jedno ve výšce, jedno v úrovni očí. Tak jsem šel napřed udělat to problematické okno s tím, že na závěr bych udělal to obyčejné. No, a tam jsem se už nedostal," vyprávěl.

"Pamatuji si jenom, že jsem přistavil žebřík, asi jsem lezl nahoru, pak si pamatuji už jenom nemocnici. Když jsem se probudil, byl jsem zkoprnělý, popálený a nevěděl jsem přesně, co se odehrálo. Až pak mi doktoři řekli, že jsem byl zasažen elektrickým proudem. Byl jsem popálený, utěšovali mě, že to bude v pořádku. Probudil jsem se v Ústí, řekli, že mě převezou na popáleniny do Prahy, furt jsem nevěděl, co se mnou je, co bude dál. Až pomalu v té Praze jsem si uvědomoval, co se stalo," popsal Ivo.

Doktoři nevěděli, jak ho léčit

Tělem mu prošlo 22 tisíc voltů. Doktoři podle jeho slov ani pořádně nevěděli, jak jej mají léčit. "Řekli mi, že bych tady už neměl být, nebo že bych měl být silně popálený, že nevědí, co mě čeká," přiblížil.

"Diagnóza je taková, to jsem si nevymyslel, že jsem šíleně přehřátý, a přirovnali to k úderu blesku do baráku. Přehřála se televize, rádio, lednička, to jsou ty vnitřnosti. Je to přehřáté, ale funguje to, nikdo mi ale nedokáže říct, jak dlouho. Mohu tady být do sta let, nebo mi najednou mohou vynechat ledviny, mohu mít arytmii," dodal.

[chooze:article;value:493180]

Se starou prací má utrum, stejně tak se sportováním

Dříve býval velkým sportovcem. Účastnil se závodu Gladiator, hrál hokej, jezdil na hory. Teď skoro nic z toho nemůže. Bojí se spolehnout na nohy: "Podle lékařského záznamu mám nad plotýnkami přepálenou míchu, zadní provazce." Znamená to také, že už se nemůže živit svou původní prací. Má to zakázané i od lékaře. Jeho zraněním trpí i jeho partnerský život.

V některých situacích je také odkázaný na pomoc ostatních: "Měl jsem problémy se splácením hypotéky a pojištění. Jedna pojišťovna mi to vypověděla, protože jsem to nezvládal splácet. Paradoxně mi velice pomohl manžel mé exmanželky, který to vlastně táhnul do doby, než jsem mohl zase začít vydělávat. Je to taková půjčka, že když mám něco navíc, tak to pomalu splácím." Zvládne si třeba zalít zahrádku nebo chodit se sekačkou, ale to je tak asi vše. Cokoliv, co potřebuje udělat na domě, tak se musí obrátit na kamarády nebo si zaplatit odborníka.

[chooze:article;value:492388]

Žaloba za deset milionů

Ivo se rozhodl, že bude žalovat společnost ČEZ Distribuce, pod kterou transformovna patří. "Dveře do místnosti měly být jednoznačně zabezpečeny a v podstatě neměla být šance, aby se dotknul zařízení, které by do něj pustilo toto množství proudu. To potvrzuje i znalecký posudek z oboru BOZP," řekl jeho advokát Michal Diamant. Na odškodném po ČEZ chtějí 10 milionů korun.

Podívejte se na celý rozhovor s advokátem Michalem Diamantem:

​"V dané věci nyní probíhá soukromoprávní soudní řízení a případ prošetřuje Policie ČR, i z těchto důvodů případ nemůžeme více komentovat," reagovala pro TN.cz mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Redakce požádala o vyjádření i policii, jak bude k dispozici, tak si jej budete moci přečíst v tomto článku. Podle informací AKTU ale nebyla policie na místo nehody vůbec povolaná, trestní oznámení bylo podáno až letos.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.