U Českých Budějovic našli desítky mrtvých racků. Řádila ptačí chřipka

[chooze:gallery;value:31137]

​V Českých Budějovicích se u Vrbenských rybníků našly desítky mrtvých racků, kteří měli ptačí chřipku. O výskytu nemoci informovali veterináři chovatele drůbeže v desetikilometrovém okruhu, do něhož patří také Zoo Hluboká.

Podle Petra Vorlíčka, mluvčího Státní veterinární správy (SVS), se ale v okolí místa výskytu nebudou podnikat žádná razantní opatření jako vybíjení zemědělských chovů.

[chooze:article;value:498240]

​"Obecně platí pravidlo, že když je ptačí chřipka u volně žijících ptáků, kam patří i rackové, tak se nepřijímají opatření jako v případech, kdy je ptačí chřipka v nějakých chovech," říká po TN.cz Vorlíček.

"Nicméně apelujeme na chovatele z té oblasti, aby byli obezřetní a své chovy zabezpečili. A zamezili kontaktu volně žijícím ptákům, kteří jsou zdrojem té nákazy," upozorňuje mluvčí SVS.

Státní veterinární ústav má v Praze Národní referenční laboratoř pro ptačí chřipku. "Oni připravili genomovou sekvenaci. Ukazuje se, že ten genom je stejný jako u varianty ptačí chřipky, která se nedávno objevila v západní Evropě. Virus je fatální právě pro racky," vysvětluje Vorlíček.

U současného subtypu se v Evropě neprokázal přenos nákazy na člověka. Něco takového se stalo jen ve Vietnamu a v Číně u chovatelů, kteří byli v těsném styku s drůbeží. "Když někdo najde uhynulého volně žijícího ptáka, tak by se ho neměl dotýkat. Lidé by v takovém případě měli zavolat krajskou veterinární správu," dodává mluvčí SVS.

Někteří racci nákaze odolali. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.