Stále více lidí bydlí v nájmu. Jejich cena tak začala prudce stoupat

Ceny energií, nemovitostí i stavebních materiálů nebo vysoké úrokové sazby hypoték. Realitní trh a trendy v něm se mění. "V současné chvíli se to upřednostňuje z toho, že chtěli vlastní a momentálně tedy hlavně mladší generace upřednostňuje nájemní bydlení," vysvětlil realitní makléř Milan Vančát.

Většina Čechů žije ve vlastním bydlení, v nájmu je to zhruba pětina. Při hledání bydlení klienti koukají nejčastěji na cenu nájmu, lokalitu a služby spojené s nájmem. 

"Hledají spíš bytové jednotky, které jsou řekněme buď do 2+kk nebo 3+kk, to jsou asi nejčastější poptávky na to nájemní bydlení," sdělil realitní makléř Jiří Hluchý.

[chooze:article;value:495865]

Průměrná cena pronájmu za metr čtvereční roste v každém městě různě. Nejvíce meziročně stoupla v Praze, skoro o 12 procent. Cena za pronájem metru čtverečního je v hlavním městě skoro 400 korun.

"Když budu brát úplně poslední pronajatý byt v Holešovicích, tak ještě dva roky dozadu jsme ho pronajímali za 21 tisíc čistého bez poplatků a teď jsme ho pronajímali třeba za 26," uvedl Vančát.

Podle některých realitních makléřů ale zájem velké části klientů o vlastní bydlení trvá, jen teď nemají finanční možnosti, jak se k němu dostat. Spoří na byty i domy. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební produkce v únoru meziročně klesla o 4,3 procenta. Stavební úřady vydaly přes 6 tisíc stavebních povolení, což je 13procentní pokles.

[chooze:article;value:497875]

"V únoru bylo zahájeno 3 511 bytů a tento počet meziročně klesl o 4,9 procenta. Za poklesem stojí kategorie rodinných domů, kde počty padají již od poloviny loňského roku. Naopak bytových domů bylo zahájeno více, a to především v Praze," upozornila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Před dvěma týdny poslanci schválili změnu stavebního zákona, která by měla stavební řízení zrychlit. V délce vyřizování stavebního povolení Česko v žebříčcích patřilo mezi rozvojové země. Nový stavební zákon by to měl změnit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.