Problémy má i maďarská pošta. Obce pod 1 500 obyvatel přijdou o pobočky

Jak informoval maďarský portál 24.hu, Magyar Posta asi před měsícem rozeslala dopisy do obcí pod 1 500 obyvatel, že mají převzít vedení poboček pošty. Jinak prý hrozí, že je uzavřou úplně. Změny mají nastat od 1. května.

Starosta tisícihlavé obce Nagylók József Tóth popsal, že dostal dopis od regionálního ředitele maďarské pošty, stejně tak jako některé provozovny v obci, například obchody s potravinami, lékárny či pobočky bank. Všem byla nabídnuta možnost zavést obdobu české Pošty Partner.

Už loni maďarská pošta oznámila, že dočasně pozastaví provoz 366 poboček. Z dočasného uzavření se ale stalo trvalé, pokud nebylo město ochotné vzít provoz pošty na svá bedra. To si ale mohlo dovolit jen 32 větších měst, která tak dál provozují 45 poboček.

[chooze:article;value:498221]

​V únoru uvedl maďarský portál Röviden, že maďarská pošta bude propouštět 1 200 lidí. "Dlouhodobá a sankcemi ovlivněná energetická krize, která zasáhla Evropu, vytváří stále náročnější ekonomické prostředí, které podobně jako další velké domácí i zahraniční společnosti ovlivňuje také Magyar Postu," vysvětlila svůj krok pošta.

Co se ostatních pracovníků týče, vedení pošty a odbory se v únoru dohodly na 10procentním navýšení mezd pracovníků. Mzdy se zpětně navyšují k 1. lednu, ty se podle dohody vyplatí ve dvou splátkách, první v březnu a druhou v prosinci, popsal maďarský portál Magyar Nemzet.

[chooze:poll;value:7fdfcf9b63dc372b5b0567329bce09070f9c3154;layout:tn_nova]

​Budou se rušit pobočky České pošty s bezbariérovým přístupem. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.