Po elektřině a plynu zdražuje i voda, někde platí i 155 korun za kubík

Zatímco velká část vodárenských společností v Česku má zisk včetně části investic do oprav do 15 procent, Severomoravské vodovody a kanalizace ještě předloni počítaly s více než 35 procenty. Podle některých zákonodárců to zbytečně zvyšuje cenu vody.

"Ministerstvo financí by případně mohlo přikročit k regulacím a podle některých odborníků by to mohlo zlevnit vodu i o deset korun na kubík," řekla Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

"Ministerstvo financí obdrželo podnět a pracuje na podrobném vyjádření k jejím výtkám," uvedla mluvčí resort Gabriela Krušinová. "Vykazujeme zisky jenom takové, jak nám to umožňuje platná legislativa," tvrdí mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací.

[chooze:article;value:498262]

Lidé v Moravskoslezském kraji platí od letošního ledna za kubík vody přibližně 118 korun.

"Ministerstvo financí by mělo prověřit, zda postupuje společnost v souladu s pravidly a zda existuje nějaká možnost, jak zregulovat ještě více cenu vodného a stočného," pokračovala Crkvenjaš.

"Uvědomujeme si potřebu dalšího zpřísnění cenové regulace a zpřehlednění využívání zisků v oboru vodovodů a kanalizací, a proto intenzivně pracujeme na další revizi cenové regulace," dodala Krušinová.

Nejvíce za vodu v Česku platí obyvatelé okresu Plzeň-sever. Kubík tam stojí téměř 155 korun. Naopak nejméně utratí v Krnově. Za tisíc litrů vody zaplatí 67 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.