Izrael zahájil odvetné bombardování, napětí na Blízkém východě se dá krájet

Letouny zaútočily na Pásmo Gazy po 23. hodině místního času (po půlnoci našeho) vzápětí poté, co odvetný úder oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu po zasedání bezpečnostní rady.

Byly slyšet mohutné exploze, armáda uvedla, že zasáhla dvě místa, kde se vyráběly zbraně, dva tunely a stanoviště protiletecké raketové obrany, informoval list The Times of Israel.

Vzápětí se ozvaly zvuky odpalování raket z palestinského území a v jižním Izraeli se rozezvučely sirény ohlašující vzdušný poplach.

Zhruba o tři hodiny později oznámila izraelská armáda letecké údery na Libanon a městem Týros na jihu země otřásly mohutné výbuchy.

[chooze:article;value:496814]

​Vše připomíná situaci z roku 2021, která vyústila v 11denní válku mezi Izraelem a hnutím Hamás. Střety opět zažehly nepokoje na posvátné Chrámové hoře (pro muslimy Vznešená svatyně) v Jeruzalémě, která je nejposvátnějším místem judaismu a jedním z nejposvátnějších míst muslimů. A je středobodem muslimských oslav posvátného měsíce ramadánu a židovského svátku Pesach, jejichž termíny se s těchto dnech protnuly.

V úterý a ve středu v noci tam provedla izraelská policie razie v mešitě al-Aksá. Podle ní se tam věřící zabarikádovali a házeli po policistech petardy a kameny. Noční modlitby úřady povolují až posledních deset dní ramadánu, tedy od příštího úterý. Palestinci však odmítli náboženský komplex opustit i kvůli obavám, že ortodoxní Židé zde budou na svátek Pesach provádět rituální oběti zvířat. To je sice zakázané, ale sílí hlasy k obnovené této tradice.

[chooze:article;value:486925]

​Zásah izraelské policie v mešitě byl po obě noci velmi tvrdý za použití slzného plynu, obušků a gumových projektilů. Odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Na Izrael zamířilo ve čtvrtek 34 raket z jižního Libanonu, kde jsou palestinské uprchlické tábory. Většinu se protivzdušné obraně podařilo sestřelit, šest poničilo několik budov a zranilo dva lidi, uvedla BBC. Dalších 25 raket přilétlo z Pásma Gazy.

Izrael viní z odpalování raket palestinské hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy a těší se podpoře s Íránem spjatého Hizballáhu operujícího na jihu Libanonu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.