Sekerkou ozbrojený muž vtrhl v Brazílii do školky a zabil čtyři děti

Policie a vládní představitelé státu Santa Catarina uvedli, že útočník nejdřív přeskočil zeď, a poté v soukromé školce známé jako Centrum dobrého pastýře ve městě Blumenau zaútočil na děti. Podle agentury AFP zabil tři chlapce a jednu dívku ve věku od pěti do sedmi let a nejméně čtyři další děti zranil. Zástupci policie uvedli, že muž z místa činu odjel na motocyklu a sám se pak přihlásil na policejní stanici.

Hrůznou scénu popsala Andremu Nazariovi jeho manželka, která ve škole pracuje."Řekla, že poté, co ten chlap odešel, šla na hřiště kde uviděla oběti. Jedné z nich se zřejmě snažila poskytnout umělé dýchání, ale nepodařilo se jí to. Byla v šoku," řekl novinářům Nazario.

[chooze:article;value:477700]

Lékaři z místní nemocnice uvedli, že zraněné děti - dvě dívky, obě ve věku pěti let, a dva chlapci ve věku tří a pěti let, jsou ve stabilizovaném stavu. Podle úřadů byl útočník identifikován jako obyvatel Santa Catariny, který byl v minulosti nejméně čtyřikrát zatčen, mimo jiné za pobodání svého nevlastního otce. Policejní šéf Ulisses Gabrie na tiskové konferenci řekl, že muž jednal sám a vyloučil "koordinovaný" útok. Jeho motiv však zatím zůstává nejasný.

https://twitter.com/AFP/status/1643679184965779457?cxt=HHwWgoC2idPgws8tAAAA

Blumenau, obvykle klidné město s 360 000 obyvateli ležící poblíž Atlantiku, přerušilo školní výuku a oslavy Velikonoční neděle a vyhlásilo 30denní smutek. Prezident Luiz Inacio Lula da Silva útok odsoudil. "Není větší bolesti než když rodina ztratí děti nebo vnoučata, tím spíše, když se tak stane při násilném činu proti nevinným a bezbranným dětem," napsal na Twitteru. "Mé myšlenky a modlitby jsou tváří v tvář tomuto zrůdnému útoku s rodinami obětí a komunitou v Blumenau."

Ozbrojených útoků na brazilských školách v posledních letech přibývá. Minulý týden 13letý chlapec ve škole v Sao Paulu zabil učitele nožem. Loni v listopadu šestnáctiletý střelec rovněž zabil čtyři lidi a více než deset dalších zranil při sérii útoků na dvě školy ve městě Aracruz na jihovýchodě země ve státě Espirito Santo.

Nejtragičtější událostí tohoto druhu byla střelba ve škole v roce 2011, která si vyžádala 12 mrtvých dětí. Střelec tehdy zahájil palbu ve své bývalé základní škole na předměstí Ria de Janeira Realengo a poté spáchal sebevraždu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.