Nejčastější zlozvyky při nošení čoček. Nemáte je i vy?

Od kontaktních čoček čekáte, že vám mrknutím oka pomohou k lepšímu zraku. S jejich používáním je ale spojená řada zlozvyků, které vám naopak mohou oči poškodit. „Ke krátkodobým následkům patří nepříjemný pocit při nošení čoček, řezání a pálení očí, zhoršení kvality vidění přes čočku, záněty spojivek, víček nebo rohovky. Pokud ale majitel pokračuje ve špatných návycích, může o zrak navždy přijít,“ varuje Jakub Odcházel, optometrista z optiky Lentiamo. Podle jeho zkušeností při tom více než polovina „čočkařů” připouští občasné prohřešky v péči o čočky. Jaké jsou ty nejčastější? Tak se na to podíváme!

  1. Nákup “baj voko”

Čočky nejsou boty a tak není dobré pořizovat je na blind na e-shopu, nebo vzít zavděk těmi zděděnými po kamarádech či rodičích. Čočky si vždy pořizujte až na základě odborného vyšetření a doporučení optometristy –⁠ jedině ten určí, které vám vyhovují z hlediska materiálu, velikosti či typu.

  1. Přenášení čoček

„Měsíční” čočky nezískaly svůj název jen tak. Na čočkách nešetřete a měňte je pravidelně, jinak si zaděláváte na problém, který vás bude stát mnohem víc. „Nejčastějším problémem je neovaskularizace, kdy se zdravá rohovka v důsledku špatného nošení kontaktní čočky začne pod čočkou dusit,“ říká Daniel Autrata, oční lékař z optik Lentiamo.

  1. Starý roztok

Dolít roztok místo toho, aby se zbytek vylil a použil se nový? To je jeden z nejčastějších prohřešků, díky kterému roztok přestává být sterilní a ztrácí svou funkci. Chybou je i to, pokud máte roztoku nedostatek nebo ho dokonce nahradíte vodou. Ani tady se zkrátka nevyplatí šetřit, protože oschlá či poškozená čočka vám bude doslova trnem v oku.

  1. Špatná hygiena

Oči a nečistoty nejdou dohromady. Před jakoukoliv manipulací s čočkami si proto omyjte ruce mýdlem a vysušte. Pouzdro s roztokem by navíc nemělo zůstávat dlouho otevřené a měnit byste ho měli alespoň jednou za měsíc. Jinak se může stát, že si přivodíte záněty rohovky. „Ten vzniká přenosem bakterie vyskytující se ve vodě a do očí se může dostat i při plavání v kontaktních čočkách (jiných než jednodenních), při oplachování pouzdra vodou, či nedostatečným čištěním čoček,” vysvětluje Daniel Autrata.

  1. Dobrou noc, sladké sny

Asi každému čočkaři se stalo, že si zapomněl čočky vyndat před spaním. Pokud využíváte čočky pro kontinuální nošení, nic se neděje, máte-li ale hydrogelové, může to skončit nepříjemnostmi. Pokud tedy víte, že jste hlava děravá, pořiďte si čočky, které propouští více kyslíku a jsou na přespávání přímo určené.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.