Města chtějí zachránit pobočky pošty. Podnik o tom odmítá jednat

[chooze:gallery;value:31020]

Starostové a primátoři měst dotčených ​rušením poboček České pošty nevzdávají boj za jejich záchranu. Na to ale příliš neslyší státní podnik. Že by se některé pošty nezavřely, v tuto chvíli nepřipouští.

Objevily se nápady, aby radnice rušení poboček odvrátily zřízením provozoven Pošty Partner. "Ty mohou některým radnicím dávat smysl. Peníze v rozpočtu bychom mohli najít i my," uvádí primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). "S Českou poštou budeme jednat po Velikonocích. Pošty považujeme za veřejnou službu," dodává. České Budějovice mají přijít o pět poboček.

Redakce TN.cz se dotazovala ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), pod jehož resort pošta patří. Ten ale novináře pouze odkázal, aby se obrátili na státní podnik. Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka Pošty Partner místo těch rušených ve hře nejsou. Přestože jsou města ochotná na provoz pošt připlácet.

Aktuální legislativa říká, že Česká pošta musí provozovat 3 200 poboček. Po plánované změně nová vyhláška Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) určí, že bude stačit jen 2 900 poboček.

"Kdyby místo nich vznikly Pošty Partner, nedosáhli bychom toho úsporného efektu, který očekáváme. Nad počet 2 900 provozoven nepůjdeme a ani o tom nebudeme jednat," vysvětluje Vitík. Pošta v minulých dnech uvedla, že je se zástupci měst ochotná jednat jen o tom, že by nechala otevřenou některou z poboček, které původně plánovala zrušit, a místo ní zavřela tu, která měla původně zůstat otevřená.

Mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá upozornila, že uvedená vyhláška stanoví pouze minimální počet poboček pošty, podniku nebrání v tom jich provozovat více, například zmíněnou formou provozoven Pošta Partner. Ty se před lety začaly zřizovat zejména v menších obcích často místo rušených poboček. To znamenalo pro státní podnik částečné snížení nákladů. Také na provoz partnerských pošt ale státní podnik finančně přispívá. A na své běžné výdaje si nyní musí půjčovat peníze v bankách. Restrukturalizace podniku je proto nutná. Jinak by hrozila insolvence. 

[chooze:article;value:498138]

​"Kdyby místo rušených poboček vznikly Pošty Partner, tak i v jejich případě bychom na provoz dopláceli a nedočkali bychom se finančního efektu, který od restrukturalizace očekáváme. Partnerské provozovny dotujeme fixní částkou, ke které je nutné připočítat platby za uskutečněné transakce," upozorňuje mluvčí pošty Vitík.

Zatlačíme na naše ministry

Starostové se nevzdávají a mají strategii, jak rozhodnutí České pošty zvrátit. "Budeme lobbovat také u členů vlády. O rušení poboček s námi nikdo nekomunikoval, nelíbí se mi, že to nebylo projednané," dodává českobudějovická primátorka Škodová Parmová.

​K politikům nespokojeným s rušením pošt patří také starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Její městská část má přijít o dvě pobočky. Také ona potvrdila, že se obrátí na členy vlády. Mimo jiné kritizuje špatnou komunikaci úsporných opatření. "Ministr vnitra Rakušan by si měl udělat konečně pořádek. O zavírání poboček jsme se dozvěděli z datové schránky. Tento přístup považuji za naprosto neprofesionální. My jako starostové nemáme skoro žádné informace. Přitom je na nás, abychom o těchto změnách komunikovali s občany," vysvětluje Udženija.

[chooze:article;value:497927]

​"Rakušan byl také starostou, tak snad musí vědět, jak se o těchto věcech má s občany mluvit. Za současné situace budu těžko lidem vysvětlovat, jak to bude dál," upozorňuje starostka Prahy 2.

Udženija se v pondělí účastnila jednání dvaadvaceti starostů pražských městských částí, kteří chtějí své kroky související s rušením poboček koordinovat. "Oni po České poště požadují hlavně zlepšení komunikace. Také chtějí vyvolat s Českou poštou jednání," vysvětluje mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

​Svůj hlas připojuje i starostka Prahy 11 Šárka Zdeňková (HPP11). "Hodně mě zajímají ukazatele, podle kterých se pošty mají zavírat," uvádí Zdeňková

[chooze:article;value:498059]

Rušení pošt ovlivní voliče

Politologa Petra Jüptnera z Univerzity Karlovy současná reakce starostů napříč Českou republikou nepřekvapuje. "Vláda si způsobuje problémy tím, že špatně komunikuje. Rušení pošt je jen dalším z řady problémů tohoto rázu. Česká pošta není nějaká obyčejná firma. Jde o státní podnik poskytující určitou veřejnou službu, kterou nejčastěji využívají senioři," říká Jüptner.

Česká pošta se musí změnit, říká Rakušan. Hrozí jí insolvence (8. 3. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.