Covid a válka na Ukrajině. Psychickému náporu se věnuje i seriál Sex O’Clock

Podle statistik se 50 procent duševních obtíží objeví do 14. roku věku dítěte a setká se s nimi jedno z pěti dětí. Na psychologickou podporu mladistvým se zaměřují i tvůrci seriálu Sex O'Clock.

Psychické problémy se ale nevyhýbají ani lidem ve středním věku, a to zejména kvůli narůstajícím obavám ze zdražování, energetické krize, ale i stresu ze světového dění nebo strachu o budoucnost. Psychologové měli i před těmito událostmi práce dost, nyní ale jejich ordinace doslova praskají ve švech.

"Nejčastější problémy, které se symptomaticky zvýšily, jsou úzkostné a depresivní poruchy, následně jsou to určitě specifické psychicke problémy jako například paranoidní myšlení," řekl psycholog Tomáš Morávek.

[chooze:article;value:469747]

Pomoc u odborníků nejčastěji vyhledávají ženy. Psychické potíže se nevyhýbají ani mužům, kteří se je ale často snaží maskovat a odborníky nehledají včas.

"Pořád to ještě velká část populace, zejména muži, berou jako selhání, jako něco, s čím by si člověk měl pomoct sám, a pokud ne, tak to berou jako charakterovou vadu nebo slabost," dodal Morávek.

Jak vyhledat účinnou pomoc, a jak docílit toho, aby se i naše děti cítily bezpečně, poradí psycholožka ve čtvrteční Snídani.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.