Začátek sezony na Jadranu je v ohrožení. Část chorvatského pobřeží je znečištěná

Od znečištění Jaderského moře topným olejem v oblasti kolem Ližnjanu na samém jihu Istrie uplynulo už několik měsíců, následky havárie ale z velké části přetrvávají. Informoval o tom před několika dny chorvatský deník Slobodna Dalmacija. Vyčištěna podle něj byla zhruba jedna třetina zasaženého pobřeží, začátek turistické sezony už je přitom za dveřmi. 

Istrie je jednou z nejoblíbenějších chorvatských destinací pro letní dovolenou. Moře kolem letoviska Ližnjan ale vhodné ke koupání zatím není. A kdo ví, zda do léta vůbec bude. Náklady na čištění totiž stále rostou. Istrijská župa na to vyčlenila již 300 tisíc eur (přes sedm milionů korun), proces je ale pracný a čištění probíhá velmi pomalu. 

[chooze:article;value:487219]

​Istrijský župan Boris Miletič v březnu požádal chorvatského premiéra Plenkoviče, aby náklady na čištění moře v oblasti uhradil stát. Jak navíc upozorňuje Slobodna Dalmacija, stále není oficiálně známý viník ekologické havárie, ačkoliv vše nasvědčuje tomu, že látka do moře unikla z tepelné elektrárny v obci Kostrena v Přímořsko-gorskokotarské župě. 

Kostrena je od Ližnjanu vzdálena desítky kilometrů. "Zajímavé je, že majitel elektrárny uhradil náklady na úklid v Přímořsko-gorskokotarské župě, ale svou vinu v Istrii nepřiznal," píše deník. Vzorky oleje, které odborníci odebrali z krásných kamenných pláží v Istrii, ale odpovídají těm, které našli v Kostreně. 

Veškeré náklady tak zatím hradí Istrijská župa a její vedení doufá, že se podaří vyčistit moře do začátku letní sezony. Pomoci by mohl právě stát, který na to uvolní prostředky. "Podmínkou je, že se Istrie vzdá nároků vůči znečišťovateli ve prospěch státu, načež stát vstoupí se znečišťovatelem do soudního sporu o náhradu vzniklých nákladů na vyčištění," prozradil Miletič. 

https://twitter.com/PIXSELL/status/1591876048442036225?s=20

Velké černé olejové skvrny se u Ližnjanu objevily loni v listopadu. Chorvatská televize HRT tehdy informovala, že moře bylo znečištěné na několika místech a už na začátku čištění zkomplikoval silný vítr a vysoké vlny.

"Zabere to hodně času a bude na to potřeba hodně lidí, abychom to co nejdříve napravili. Jedná se o oblast, která je pod nejvyšší ochranou, protože je bohatá na rostlinnou a živočišnou diverzitu," prohlásil tehdy k havárii starosta obce Marko Ravnič. 

Češi budou mít blíže exotice. Cestovky zavádějí přímé lety do nových destinací:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.