Volby ve Finsku těsně vyhráli opoziční konzervativci. Marinová je třetí

Finské parlamentní volby vyhrála opoziční konzervativní Národní koaliční strana, píše tamní televizní stanice Yle. V parlamentu tak strana získala 48 z 200 křesel. Jako druhá skončila nacionalistická Strana Finů, která obsadí 46 křesel.

O setrvání v čele vlády bojovala dosavadní premiérka Sanny Marinová. Její strana SDP se ale umístila až na třetím místě a obsadí 43 křesel, což je ale o tři více než v posledním volebním období.

[chooze:article;value:469751]

​Svého času nejmladší premiérka světa Sanny Marinová byla ve funkci od roku 2019. Vládu tehdy složila z dalších čtyř stran a do svého kabinetu dosadila 11 žen a 8 mužů. Jak ale připomíná stanice BBC, Marinové se vloni dostalo ostré kritiky poté, co na veřejnost uniklo video z večírku, kde popíjela a tančila s přáteli. Řada Finů její chování odsoudila.

Nedělní volební klání bylo napínavé do samého konce. Dle statistik televize Yle se výsledky stran na prvním a třetím místě lišily o necelé procento. Vítězná Národní koaliční strana získala 20,8 procenta, Strana Finů 20,1 procenta a sociální demokraté dosavadní premiérky 19,9 procenta hlasů. Volební účast dosáhla téměř 72 procent.

Národní koaliční strana založená před více než sto lety je tradiční umírněná pravicová strana se silnou proevropskou orientací. Od počátku podporovala i nadcházejí vstup země do NATO.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.