Nemocných dětí stále přibývá. Školky si stěžují na nezodpovědnost rodičů

Kašel, rýma, teploty, ale třeba i angína a s tím spojené bolesti v krku. Od začátku roku prošlo Českem snad všechno možné. A jak se zdá, ani zdaleka není konec. "Nemocnost je tento týden obrovská, z 66 dětí z celý školy přišlo 24. Řádí nám tady spálová angína, klasická angína, dokonce i streptokok," prozradila zástupkyně ředitelky mateřské školy na Ústecku Vladimíra Hradecká.

Podle lékařů by ale nemocnost mezi dětmi tak vysoká být nemusela. Stačilo by, aby je rodiče nechávali doma pořádně vyležet. Do škol je často vodí s horečkami. "Maminka taky reaguje tím, že si to holčička vymýšlí. Až když jsme jí naměřili teplotu, tak pak už si pro ni přijela. Je to čím dál horší, no," posteskla si Hradecká. 

"Přivedou nemocný dítě, normálně převlíknou, přezujou a jdou domů nebo do práce," potvrzuje tuto praxi jedna z maminek. "Já každopádně, když vím, že je dítě nemocný, tak ho do školy nedám. To je nezodpovědnost od těch maminek. S čím se setkávám teda, tak nemocný děti většinou dávaj do školky, aby si mohly dojít s kamarádkami na kafe," dodala. 

[chooze:article;value:497309]

​"Pokud to ty děti dostatečně nevyleží a zároveň se tam budou dávat děti nachlazené, tak se ta nemocnost velmi těžko ukončí," varuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hüllerová.

Školky se snaží rodiče o vysoké nemocnosti informovat, zároveň je upozorňují, aby děti s některými příznaky raději vůbec nevodily. "Učitelky vidí, zda to dítě je v pořádku, nebo není. Měly by rodiče upozornit. Dříve se kontrolovalo, jestli je to dítě zdravé, nemá nález v krku. To už dneska není a je to takové volnější a ne vždy ve prospěch dětí," myslí si Hüllerová. 

Před covidem marodilo během zimy průměrně tři a půl tisíce dětí na každých sto tisíc obyvatel, teď už je jich přes sedm tisíc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.