K Černochové dorazil Svoboda. Pozvala ho za ukrajinskými vojáky

"Může to být klidně mýlka, co já vím," řekl Svoboda, když se ho Česká televize zeptala, zda by byl pro připuštění ruských a běloruských atletů na olympiádu, ačkoli valné shromáždění OSN několikrát odsoudilo ruskou agresi na Ukrajině. Černochová si ho proto pozvala na ministerstvo.

Ministryni obrany vadí také, že olympijský vítěz Svoboda reprezentuje rezortní tým Dukla a je vojákem z povolání. Tím podle ní zbytečně svými slovy vtáhl do diskuze armádu. Česká republika je jedním z mnoha států, které ruskou invazi odsuzují.

Webu iDNES.cz tak ministryně řekla, že Svobodu na schůzce pozve do Libavé, kde se má setkat s ukrajinskými vojáky. "Ať tam se mnou jede, aby se s těmi lidmi tváří v tvář setkal. Aby si vyslechl, čím si prošli, slyšel jejich životní příběhy," prohlásila v rozhovoru. Doufá, že svůj názor změní.

[chooze:article;value:497398]

Už před schůzí s ministryní se olympionik za svá slova omluvil. Byl jsem pozván, abych se vyjádřil k aktuálnímu postoji MOV, který připouští účast těchto sportovců pod neutrální vlajkou. Rozumím racionálním důvodům, které MOV (Mezinárodní olympijský výbor - pozn. red.) k tomuto postoji vedou, ale nejsem obhájcem MOV ani ruských a běloruských sportovců," napsal ve svém příspěvku na facebooku.

"V žádném případě neschvaluji válku na Ukrajině ani nemám důvod obhajovat politiku Ruska nebo Běloruska. Jde mi pouze o obranu nevinných sportovců a o to, aby politika do sportu co nejméně zasahovala," upozornil. 

[chooze:article;value:482674]

Už dříve se ministerstvo obrany od slov Svobody distancovalo. "Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci svou zemi reprezentovat. Je nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch mrtvým ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajinu,” poznamenala Černochová.

Zda pozvánku na setkání s ukrajinskými vojáky olympionik přijal zatím není jasné. Redakce TN.cz oslovila Černochovou i Svobodu s žádostí o reakci, ani jeden zatím neodpověděl.

Černochová o roce války: Najděte mi jiný stát, kde by se občané složili na tank pro Ukrajinu (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.