Italové v šoku. Jejich národní jídla pochází z jiné země, tvrdí odborník

Italové jsou na svou kuchyni velmi hrdí a považují ji za nejlepší na světě. Obrovský rozruch proto v zemi vyvolal akademik Alberto Grandi, který v rozhovoru pro deník Financial Times mimo jiné tvrdí, že špagety carbonara pochází od Američanů. První recept měl zřejmě vzniknout pro americké vojáky rozmístěné v Itálii za druhé světové války. 

Profesor historie jídla na univerzitě v Parmě je svými odvážnými prohlášeními o italských jídlech známý. Tentokrát se pustil také například do parmazánu, který je podle něj původem z amerického Wisconsinu. Na sýr Parmigiano Reggiano, který se vyrábí na severu Itálie přes tisíc let, jsou přitom Italové velmi hrdí.

Podle Grandiho je ale současný parmazán jiný než ten původní. "Do 60. let vážila kola parmigiana jen deset kilogramů a byla pokryta černou krustou. Jejich konzistence byla měkčí a tučnější," tvrdí. Současný sýr se prý mnohem víc podobá tomu, který vyráběli italští migranti v americkém Wisconsinu. "Italská kuchyně je popravdě více americká než italská," řekl Grandi.

[chooze:article;value:490872]

​V rozhovoru také řekl, že většina Italů až do 50. let neslyšela o pizze. V Itálii se podle odborníka tento pokrm rozšířil až po druhé světové válce. Přitom první pizzerie byla založena už v roce 1911 v New Yorku.

A pokrmy od panettone (pečivo) až po tiramisu jsou zase podle Grandiho relativně nové vynálezy, čímž boří mýty o dlouhé historii italských pokrmů. Profesor většinu svých tvrzení opírá o vlastní poznatky, z nichž některé získal z dostupné vědecké literatury. 

Italové zuří

Grandiho slova naštvala mimo jiné největší italský farmářský svaz Coldiretti. "Profesor se snaží bagatelizovat tradiční národní potraviny," vadí sdružení farmářů. Tvrzení, že parmazán pochází z Wisconsinu, sdružení označilo za "nápadité". To platí i pro tvrzení, že pokrmy panettone a tiramisu byly uvedeny na trh teprve nedávno. "Na základě nápaditých rekonstrukcí jsou zpochybňovány nejhlubší zakořeněné národní kulinářské tradice," uvedl svaz a varoval před ekonomickými dopady na export italských zemědělských produktů.

Proti Grandimu se postavil i ministr dopravy a šéf krajně pravicové Ligy severu Matteo Salvini. V příspěvku na sociálních sítích uvedl, že "odborníci a média nám závidí náš vkus a krásu".

Podívejte se, jak Emanuele Ridi připravuje oblíbenou pizzu Lionela Messiho:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.