Globus prodával nekvalitní naftu. Od ČOI dostal tučnou pokutu

Čerpací stanice Globus-tankomat v brněnské Hradecké ulici nabízela svým zákazníkům podle České obchodní inspekce nekvalitní naftu pod názvem diesel plus. Prodávat ji měla v druhé polovině září loňského roku, a to nejméně od 21. do 29. září.

Problém byl v její oxidační stabilitě. Tento parametr vypovídá o náchylnosti paliva k degradaci, tedy jejímu rozkladu na nechtěné látky. To pak může vést k poškození palivového systému. Běžně má její hodnota být maximálně 33 g/m3, odebrané vzorky ji ale překračovaly v rozmezí od 175 % až do 972 %.

„Dne 21. 9. 2022 byl odebraný vzorek, který nesplnil normu v parametru oxidační stabilita. Na základě upozornění ČOI byl dne 22. 9. 2022 proveden závoz nové hmoty na čerpací stanici a dne 23. 9. 2022 byl odebrán další kontrolní vzorek, který opět nevyhověl. Pro nápravu této situace byla dne 26. 9. 2022 daná hmota z čerpací stanice znovu vyčerpána, nádrž na pohonnou hmotu byla vyčištěna a zavezena novou hmotou," popisuje ČOI problémy.

[chooze:article;value:485172]

Jenže ani tam to neskončilo. Nevyhověl totiž ani vzorek odebraný 27. 9. a až další opětovná výměna nafty v nádrži přinesla kýžený výsledek. Kontrola 30. 9. už dopadla pro Globus dobře.

Přestože se Globus snažil problémy vyřešit, což přiznala i ČOI, neminula jej tučná pokuta ve výši dva miliony korun. Prodejce je totiž zodpovědný za to, jak kvalitní pohonné hmoty prodává.

"Je právě na obviněné společnosti, aby s vědomím své odpovědnosti věnovala patřičnou pozornost výběru svých dodavatelů, a jaké si nastaví své záruky k řádnému plnění svých povinností v souvislosti s prodejem pohonných hmot," konstatovala ČOI s tím, že Globus si dostatečně neověřil kvalitu dodané nafty.

[chooze:article;value:494677]

"Sankce byla uložena v takové výši, aby byla znatelná v majetkové sféře obviněné, tedy byla pro ni nikoliv zanedbatelná a tím plnila svou úlohu, na jedné straně funkci preventivní a výchovnou a na druhé straně funkci represivní," dodala ČOI k pokutě.

Dodavatelem pro Globus je společnost Čepro. Redakce oslovila mluvčího firmy Čepro Marka Rolla s žádostí o vyjádření. Ten přiznal, že o pokutě neví, ale přislíbil, že stanovisko firmy k pokutě dodá. O vyjádření požádala redakce TN.cz také mluvčí společnosti Globus. Tato žádost však zůstala do vydání článku bez reakce.

Pohonné hmoty zlevňují. Nafta je nejlevnější za poslední více než rok:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.