Za smrtící požár v detenčním centru zatkly mexické úřady osm lidí

Úřady se dostaly pod tlak vyšetřujících orgánů poté, co se objevily záběry z bezpečnostních kamer, které zachytily vypuknutí požáru v cele s migranty a dozorce, kteří místo poskytnutí pomoci z místnosti odešli. Bylo zahájeno vyšetřování "pro trestný čin úmyslného zabití a poškození majetku", ačkoli budou zvažovány i další možné trestné činy, uvedla Sara Irene Herreriasová, prokurátorka specializující se na lidská práva.

"Nikdo ze státních zaměstnanců ani ze soukromé ochranky nepodnikl žádné kroky, aby migrantům, kteří byli uvnitř, otevřel dveře," řekla novinářům. Ministryně bezpečnosti Rosa Icela Rodriguezová na stejné tiskové konferenci uvedla, že úřady už identifikovaly osm lidí, které viní ze selhání. Podle serveru NBC News jsou mezi nimi dva federální agenti a státní imigrační úředník, jakož i pět členů soukromé bezpečnostní agentury. Prokuratura již požádala o několik zatykačů, dodala Herreriasová.

[chooze:article;value:490603]

Prezident Andres Manuel Lopez Obrador již dříve přislíbil, že z pondělní tragédie v Ciudad Juarez nedaleko hranic s USA vyvodí zodpovědnost. "Nebudeme nic skrývat," řekl novinářům a dodal, že ti, kteří nesou vinu za způsobení této bolestné tragédie, budou potrestáni v souladu se zákonem. Prezident už v úterý uvedl, že se předpokládá, že migranti založili požár sami na protest proti deportacím.

https://twitter.com/AFP/status/1641262246855856129?cxt=HHwWgsDS8arU98YtAAAA

Videozáznam, jehož pravost potvrdila vláda, zachytil tři dozorce, kteří poté, co v cele s migranty vypukl požár, odešli z místnosti pryč a nechali migranty bez pomoci na pospas plamenům. Mexické úřady uvedly, že mezi mrtvými a zraněnými jsou lidé z Guatemaly, Hondurasu, Venezuely, Salvadoru, Kolumbie a Ekvádoru.

Tisková tajemnice Bílého domu ve Washingtonu Karine Jean-Pierreová označila video za "srdcervoucí" a vyjádřila "soustrast nad tragickou ztrátou životů". Uvedla, že představitelé obou zemí jsou v kontaktu a nadnesla možnost, že některým zraněným bude umožněno získat lékařskou péči ve Spojených státech.

Kondolence dorazily i ze zahraničí, včetně papeže Františka. "Modleme se za migranty, kteří zemřeli při tragickém požáru v mexickém Ciudad Juarez, aby je Pán přijal do svého království a utěšil jejich rodiny," uvedl.

Každý měsíc se snaží překročit hranici z Mexika do Spojených států asi 200 000 lidí, z nichž většina prchá před chudobou a násilím ve Střední a Jižní Americe. Podle Mezinárodní organizace pro migraci od roku 2014 zemřelo nebo zmizelo při tranzitu v Americe více než 7 600 migrantů. Z toho asi 4 400 lidí zahynulo nebo se pohřešuje v oblasti přechodu americko-mexické hranice, uvádí agentura OSN.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.