Rostou obavy z ptačí chřipky. Čína hlásí nakaženého člověka

Pozitivní test na ptačí chřipku vyšel 56leté ženě z jihočínské provincie Kuang-tung. O nákaze v neděli informovalo tamní centrum pro prevenci a kontrolu nemocí, uvedl web BNO News.

Jde o třetí potvrzenou nákazu. První dvě byly loni také v Číně. Tenkrát šlo o dvě malé děti. Dříve se u lidí nemoc nepotvrdila, část vědců ale věří, že tento vir H3N8 způsobil pandemii v roce 1889. 

[chooze:article;value:492241]

Žena podle čínských epidemiologů trávila před nákazou čas s drůbeží a v okolí jejího domu se často vyskytovali divocí ptáci. "U blízkých kontaktů zatím nebyly zjištěny žádné abnormality," uvedli. "Odborníci se domnívají, že se jedná o sporadický případ a riziko přenosu viru je v této fázi nízké," dodali.

Přesto ale obavy z chřipky pomalu rostou. "Vyhýbejte se v každodenním životě přímému kontaktu s živou a mrtvou drůbeží, dbejte na osobní ochranu, dbejte na hygienu potravin, oddělujte syrové a vařené maso a maso před konzumací důkladně tepelně upravte," vyzvali podle agentury Anadolu epidemiologové. "Lidé s příznaky respirační choroby by měli nosit roušku a co nejdříve vyhledat lékaře," doplnili.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.