Putin může z Běloruska zničit část EU do dvou minut. V zóně doletu je i Česko

Svým sobotním prohlášením o rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku vyvolal ruský prezident Vladimir Putin rozruch. Jak píše deník The New York Times, představitelé Západu ho za to odsoudili, ačkoliv se nedomnívají, že by Rusko skutečně eskalovalo konflikt tímto způsobem. Podle analytiků chce Moskva zastrašit Západ, aby ustoupil v pomoci Ukrajině. 

Jak ale upozorňuje deník The Sun, Putin by byl hypoteticky schopný z běloruského území zničit do dvou minut nejen Kyjev, ale také například Varšavu nebo hlavní město Litvy Vilnius. Rusko totiž podle prohlášení Vladimira Putina už Bělorusku dodalo raketový systém Iskander, který může nést jaderné hlavice. Jeho maximální dosah je přibližně 500 kilometrů a maximální udávaná rychlost až 7 machů, tedy sedminásobek rychlosti zvuku. 

[chooze:article;value:496762]

​Při těchto parametrech by Rusko mohlo do dvou minut zničit města ve velké části Polska a Lotyšska, v celé Litvě, východní polovině Slovenska, a dokonce i východním cípu Česka.

​​Americké ministerstvo zahraničí řeklo CNN, že bude situaci sledovat, svou strategii v oblasti jaderných zbraní ale zatím nijak upravovat nebude. "Nevidím žádný důvod k úpravě naší vlastní strategie ani žádné náznaky, že by se Rusko chystalo použít jaderné zbraně," řekl mluvčí ministerstva Vedant Patel. 

Evropská unie varovala Bělorusko, že je připravena přijmout další sankce. "Pokud Bělorusko umožní Rusku umístit na svém území jaderné zbraně, bude to znamenat nezodpovědnou eskalaci a ohrožení evropské bezpečnosti. Bělorusko tomu stále může zabránit, volba je na něm. EU je připravena reagovat dalšími sankcemi," napsal na twitteru šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. 

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1639982108612370432?s=20

Litva, které se hrozba bezprostředně týká, tvrdí, že Bělorusko ztrácí svou suverenitu, což představuje riziko pro celé Pobaltí. "Bedlivě sledujeme situaci ohledně prohlášení Ruska o rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku a vnímáme to jako další pokus dvou nepředvídatelných diktátorských režimů ohrozit sousedy a celý evropský kontinent," prohlásilo litevské ministerstvo zahraničí

K ruským plánům se v pondělí vyjádřil i český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který se v Bruselu setkal se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. Zdůraznil, že NATO je jadernou aliancí a má dostatečné prostředky na to, aby odstrašilo Rusko. 

Více o Lipavského schůzce se Stoltenbergem se dozvíte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.