Husté sněžení komplikovalo dopravu v Česku. D1 na Vysočině stála v obou směrech

Na území od Středočeského kraje směrem k jihu Moravy hustě sněžilo a během úterního rána tam napadly tři centimetry nového sněhu. Dálnice D1 na Vysočině byla dopoledne neprůjezdná v obou směrech kvůli sérii dopravních karambolů. "Následky nehody na 141. kilometru už byly odstraněny a směr na Prahu je už průjezdný. Kvůli nehodě na 136. kilometru ani provoz nemusel být zastavený, protože ji auta objížděla," uvedla po půl jedné reportérka TV Nova. "U krajnice tam ale stály kamiony, které měly pomačkané kabiny," dodala. 

Na silnici I/43 poblíž Krhova na Blanensku hasiči zasahovali u nehody šesti aut. Problém byl také na dálnici D8 ve směru z Prahy do Drážďan. Provoz se zastavil u 80. kilometru v blízkosti Ústí nad Labem okolo šesté hodiny ráno.

[chooze:gallery;value:30956]

​Sníh se silničářům z dálnice podařilo odstranit, pak ale řešili jiný problém. "Teď je nutné, aby kolonu projela policie a vzbudila některé řidiče, kteří ve chvíli, kdy se zastavil provoz, zatáhli záclonky, zalehli a usnuli," vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl v úterý okolo sedmé hodiny ráno.

V 9:30 Policie ČR oznámila, že dálnice D8 je už průjezdná. Kolona podle Rýdla vznikla kvůli tomu, že čidlo bezpečnostního systému, které detekuje nadrozměrný náklad, v jednu chvíli, kdy byl extrémní spad sněhu, situaci vyhodnotilo tak, že zastavilo dopravu.

[chooze:article;value:496821]

"Následně byly v koloně uvězněné i sypače a chvíli trvalo, než na místo dorazily ty z protisměru. Mezitím ale vozovka zasněžila a kamiony se už nemohly rozjet," uvádí mluvčí ŘSD.

​Husté sněžení komplikovalo dopravu také na dálnici D11, tvořila se tam dlouhá kolona. Celkem 17 nehod s devíti zraněnými bylo hlášeno v Královéhradeckém kraji.

Hodně práce měli také hasiči Pardubického kraje. "Vyprošťujeme vozidla z příkopů, řídíme dopravu na neprůjezdných silnicích, evakuujeme z vozidel osoby, prostě a jednoduše vám pomáháme v nesnázích," uvedla v úterý dopoledne mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. 

"Jednou z největších nehod byla zřejmě kolize prázdné cisterny ve Chvaleticích, řidič s cisternou skončil ve svodidlech. Naštěstí neutrpěl vážná zranění," dodala Horáková. Kamiony stály také na silnici 15 v Trnovanech na Litoměřicku, neprůjezdná byla komunikace ve směru na Českou Lípu.

Silné sněžení komplikovalo v úterý ráno také městskou hromadnou dopravu v Olomouci, kde se zpozdila řada spojů. Některé linky měly velké zpoždění, další nevyjely vůbec. Chumelenice způsobila problémy řidičům také na jižní Moravě. V Brně kolabovala MHD, ze zpožděním jezdily trolejbusy i autobusy. "Podle možností řadíme záložní autobusy," informoval Dopravní podnik města Brna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.