Česko trápí teplotní výkyvy. Epidemiolog nastínil, jak to ovlivní nemocnost

Počet nemocných chřipkou, covidem a dalšími respiračními chorobami klesá napříč téměř všemi věkovými skupinami, ukazují statistiky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Minulý týden podle něj klesla celková nemocnost o 4,5 procenta. Výjimku tvoří děti ve věku od 6 do 14 let, kde nastal mírný nárůst infekcí o zhruba tři procenta. 

​Ne všude se ale situace zlepšuje. "V ČR se i nadále vyskytují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění. Původcem infekcí jsou viry chřipky, především chřipky typu B, ale také virus SARS-CoV-2 a další respirační viry," uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. 

Nejhůř se situace vyvíjí v Olomouckém kraji, kde nemocnost minulý týden vzrostla o téměř šest procent. K mírnému zhoršení došlo také na Vysočině, v Plzeňském a Libereckém kraji. Nejlépe je na tom Praha, která jako jediná má méně než tisíc nemocných na 100 tisíc obyvatel. 

[chooze:article;value:496675]

​Přestože v Česku stále existují tato lokální epidemická ohniska, situace se podle SZÚ vyvíjí příznivě a tento trend bude pokračovat. A to navzdory chladnému začátku jara. "Lze předpokládat, že ani aktuální teplotní výkyv a krátký návrat zimy už situaci výrazně neovlivní a nemocných bude s velkou pravděpodobností nadále ubývat," prozradil Kynčl. 

Mnohé ordinace praktických lékařů jsou ale zatím stále plné. A nejen virová onemocnění lidi trápí. Letos v populaci řádí infekce vyvolané streptokokem. "V posledních několika měsících jsme svědky případů dětí i dospělých, kdy bakterie streptokok je zatím z neznámých důvodů více agresivní a vyvolává komplikace," potvrzuje primářka infekční kliniky FN Bulovka Hana Roháčová. 

Některé nemocnice kvůli lokálním ohniskům dokonce zakazují návštěvy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.