Západ nás nezajímá, jaderné zbraně v Bělorusku budou, vzkazuje Peskov

Moskva nepřehodnotí záměr rozmístit nukleární zbraně v Bělorusku. V pondělí to řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, informovala agentura TASS.

"Záporná reakce Západu samozřejmě nemůže ovlivnit plány Ruska. Prezident Vladimir Putin vše vysvětlil ve svých prohlášeních, která učinil v sobotu. K tomu není co dodat," prohlásil Peskov.

Na běloruském území bude taktický raketový systém Iskander, který může vystřelovat jaderné hlavice. Podle Putina dělají Spojené státy americké u svých spojenců to stejné. "Moskva už Minsku předala komplex Iskander a 1. června bude dokončena výstavba skladu taktických jaderných zbraní," řekl šéf Kremlu televizi Rossija 24.

[chooze:article;value:496802]

Západ proti tomu protestuje, Putin ale tvrdí, že dohoda s Běloruskem neporušuje mezinárodní závazky Ruska o nešíření jaderných zbraní.

Evropská unie je podle šéfa své zahraniční politiky Josepa Borrella připravena uvalit na Rusko další sankční balík. Francouzské ministerstvo zahraničí do Moskvy vzkázalo, aby neeskalovala situaci. Ukrajina v neděli vyzvala k okamžitému svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Čína válku na Ukrajině využije proti Západu, tvrdí experti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.