Zásadní rozkol ve vedení Ruska. Problém je s Putinovou soukromou armádou

Na vzpouru oblastních politiků upozornil ruský poslanec Sergej Mironov, jeden z největších podporovatelů Putinovy invaze na Ukrajinu. 

Jak upozornil twitterový účet Skutečné Rusko, na tiskové konferenci se Mironov do představitelů, kteří odmítají pohřbívat padlé vojáky Wagnerovy skupiny s poctami a nechtějí ani pomáhat jejich rodinám, ostře pustil. "Když nechápou, co tihle lidé pro naši zemi dělají, a jsou tak krutí, ať si jdou na tu frontu sami," prohlásil.

Wagnerova skupina vznikla v roce 2014 a Moskva ji nejprve nasadila do bojů v Sýrii a Libyi, až potom začali její příslušníci působit na Ukrajině. Jedná se o soukromou armádu, které údajně rozdává úkoly přímo ruský prezident Vladimir Putin. A to takové, jež normální vojáci plnit nemohou.

[chooze:article;value:486246]

Pod velením šéfa Wagnerovců Jevgenije Prigožina na Ukrajině válčí i bývalí trestanci včetně vrahů nebo kanibalů. Prigožin tento týden požádal ruskou Státní dumu, aby zakázala médiím psát o jeho skupině v negativních konotacích, upozornil portál Al Arabiya. Zatím není jasné, zda mu poslanci vyhoví.

S odmítáním pohřbů a pomoci začínají souhlasit i obyčejní Rusové. "Mironove, než na nás naliješ další průjem, ukaž zákon, na jehož základě jsou do armády rekrutováni zločinci, zloději, násilníci a vrazi. Sám si sedíš v Dumě a drze se podílíš na porušování ruských zákonů," vzkázal odpůrce Putinova režimu na twitteru.

Zelenskyj pochybuje, že je Putin naživu. Prý nemá s kým jednat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.