Čím dál víc států omezuje TikTok. USA směřují k plošnému zákazu

Aplikace TikTok před pár lety doslova ovládla svět. Celkem už si ji na světě stáhly více než tři miliardy lidí, z toho asi dva miliony v Česku. Spekulace týkající se šířeného obsahu nebo bezpečnosti dat uživatelů se rozvířily už před nějakým časem.

"Čínská komunistická strana ve Spojených státech prostřednictvím svého algoritmu šíří mezi mladými Američany návyková a škodlivá videa," upozornil americký republikánský poslanec Troy Nehls. 

[chooze:article;value:493839]

​Podle šéfa TikToku, kterým je Šou C’ Čche, ale o aplikaci koluje spousta falešných informací. "Mateřská firma TikToku ByteDance není vlastněna ani kontrolována čínskou vládou. Je to soukromá společnost. Samotný TikTok v Číně ani není k dispozici. Sídlíme v Los Angeles a v Singapuru a dnes máme ve Spojených státech 7 000 zaměstnanců," prohlásil. 

Podle amerických médií ale obhajoba nebyla velmi úspěšná. Zákaz používat TikTok už v USA v minulosti dostali zaměstnanci veřejného sektoru. Teď už je prý jen otázkou času, kdy začne platit celoplošně.

"Více než 150 milionů Američanů naši aplikaci miluje. Je místem, kde mohou být lidé kreativní, a téměř pět milionů amerických podniků díky ní získává nové zákazníky a rozvíjí tak svůj business," hájí TikTok Šou C’ Čche. 

[chooze:article;value:495570]

​Před bezpečnostními riziky aplikace v minulosti varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Tato aplikace sbírá velké množství informací a dat, nejenom na tom zařízení, na kterém máte aplikaci nainstalovanou, ale i o okolních zařízeních," upozornil náměstek ředitele úřadu Tomáš Krejčí. 

Kromě Spojených států svým zaměstnancům zakázaly TikTok také instituce Evropské unie. Aplikaci nesmí používat ani poslanci a úředníci v Dánsku, Belgii, Velké Británii nebo v Kanadě.

"Existují obavy týkající se narušení soukromí a bezpečnosti uživatelů aplikace, a proto jsme zakázali TikTok na vládou vydaných telefonech. Platí to i pro moje děti. Ptaly se mě: 'Vážně tati?' A já jim řekl. 'Ano, právě jsem to udělal'," nechal se slyšet kanadský premiér Justin Trudeau. 

Poněkud radikálnější postup zvolila Francie. Ta svým úředníkům kromě TikToku zakázala i Twitter, Instagram nebo Netflix.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.