Rusko potřebuje statisíce dalších vojáků. Bývalý prezident oznámil nový plán

"Podle mého názoru je v tuto chvíli k obraně naší vlasti potřebná kombinace branců a profesionálních vojáků. Naše armáda by ale měla být silnější. Parametry tyto síly už známe, je to nejméně 1,5 milionu lidí," prohlásil Medveděv.

Síly jednotlivých armád porovnává Mezinárodní institut pro strategická studia, který v roce 2021 uvedl, že ruské ozbrojené síly mají 1 154 000 příslušníků. Tím se Rusko řadilo na páté místo za Čínu, Indii, USA a KLDR. Počítají se do toho jen aktivní příslušníci ozbrojených sil, nikoliv záložáci a členové různých paramilitárních oddílů.

Na 1 000 obyvatel ale Rusko mělo mnohem více vojáků než zmíněné státy vyjma Severní Koreje. U Ruska to vycházelo na 8,1 vojáka na 1 000 obyvatel, Čína měla 1,6, Indie 1,1, USA 4 a KLDR 50,4.

Medveděv si také pochvaloval, že válka pomohla Rusku vyřešit problémy s neorganizoanou společností a dokázala jí dát pevnou strukturu.

"Naše společnost byla amorfní. Stala se mnohem více prosperující než v 90. letech," uvedl Medveděv s tím, že toto se ještě prohloubilo s tím, že se zvyšoval životní standard. "Jsou lidé připraveni postavit se za svoji zemi a bránit ji? To byl taky problém, ale v tuto chvíli se to podle mě vyřešilo. Naše společnost dostala strukturu, veřejný zájem, lidé chápou, že musí bránit svoji zemi, to je důležité," dodal bývalý prezident.

[chooze:article;value:496430]

​O tom, že by Rusko mělo mít v ozbrojených silách 1,5 milionu vojáků, mluvil na konci minulého roku na výroční konferenci také ministr obrany Sergej Šojgu, uvedla agentura Reuters. Prezidentu Vladimiru Putinovi Šojgu řekl, že z toho 695 tisíc by měli tvořit profesionální vojáci.

Rusko už muselo na obrovské ztráty, které na Ukrajině utrpělo, reagovat částečnou mobilizací, kdy na podzim povolalo do zbraně přibližně 300 tisíc záložníků. Podle Ukrajinců už v bojích do pátku padlo 169 890 ruských vojáků, Moskva dlouhodobě svoje ztráty nezveřejňuje. Západní odhady hovořily začátkem února o 200 tisících zraněných a zabitých, to ale bylo ještě před tím, než se naplno rozhořela krvavá bitva o Bachmut.

Tíži bojů nesli ve velké míře také příslušníci soukromé ruské Wagnerovy armády, její majitel Jevgenij Prigožin teď ale podle agentury Bloomberg dal najevo, že své vojáky chce z Ukrajiny stáhnout a chce se soustředit opět na Afriku, kde se před válkou na Ukrajině wagnerovci ve velkém angažovali. Prigožin vedl s velením ruské armády řadu sporů, kdy Kreml kritizoval za to, že jeho jednotky nedostávají munici, že mu není umožněno pokračovat v rekrutování bojovníků ve věznicích a také kvůli tomu, že zabité wagnerovce odmítají v Rusku pohřbívat s vojenskými poctami.

Ukrajinskou armádu brzy posílí raketomet, na který se Češi složili ve sbírce, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.