Drama na Lounsku: Eva dostala mrtvici, záchranáři ale dorazili do špatného kraje

Na minulý čtvrtek paní Eva ani její rodina jen tak nezapomenou. Okolo třetí hodiny ráno se Evě přitížilo. Brnící ruka a problémy s artikulací naznačovaly možnost mozkové příhody. V takovém případě jde mnohdy o minuty a rychlá zdravotnická pomoc je podmínkou úspěšného vyléčení.

Její dcera, která v tu chvíli byla doma se svou matkou, na nic nečekala a vytočila číslo záchranářů. Dispečerka záchranky ze sousedního Karlovarského kraje, jíž se dovolala, byla podle Evina manžela Romana velmi ochotná a rychle vyslala na pomoc sanitku i s lékařem. V první chvíli se tak zdálo, že je způli vyhráno.

[chooze:article;value:493432]

Jenže pak přišel další telefonát. Po zhruba třiceti minutách od prvního telefonátu se rodině ozvala posádka sanitky, aby se dozvěděli, kde přesně mají v Lužci, kde rodina bydlí, zaparkovat. "Jeden ze členů posádky řekl, že to tam zná a že jsme na území Ústeckého kraje a máme si zavolat ústeckou záchranku. Pak se otočili a jeli zpátky," postěžoval si Roman.

Co na první pohled vypadá jako neskutečná arogance záchranářů, je ale ve skutečnosti zcela jinak. Celá záležitost je totiž nešťastný omyl a smůla Eviny dcery, jejíž telefonát skončil ve vedlejším kraji.

Ochotná dispečerka si pečlivě ověřila místo, kam záchranku poslat. "Operátorka si ověřila místo, které pán uvedl jako Lužec. Zjistila si adresu i skutečnost, že v té obci je zámek," vysvětlil mluvčí karlovarských záchranářů Radek Hes.

Jenomže zde byl problém. V Karlovarském kraji se rovněž nachází drobná vesnice Lužec u Nejdku, ve které je zámek a v níž bylo shodou náhod stejné číslo popisné, jaké má Evin dům. A právě sem dispečerka v dobré víře sanitku poslala.

[chooze:article;value:495794]

Když tedy posádka sanitky při vjezdu do Lužce volala s dodatečnými dotazy pro parkování, nacházela se ve skutečnosti zhruba 50 kilometrů od místa, kde byla potřeba. V tu chvíli už bylo pro nemocnou paní skutečně výhodnější počkat na sanitku z Ústeckého kraje.

Na pomoc tak musela rodina čekat dalších dvacet minut, než dorazili záchranáři z Ústeckého kraje, kteří nemocnou maminku dostali do nemocnice. Naštěstí vše dobře dopadlo a Evu už propustili domů. Z nepěkné příhody si neodnesla vážnější následky.

Žena čekala na sanitku téměř 17 hodin. Kvůli opožděné pomoci zemřela (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.